Advertentie

Beursdebuut WeWork maakt brokkenpiloot weer pak rijker

©Getty Images for WeWork

Het coworkingbedrijf WeWork kende donderdag een mooi debuut op Wall Street. De koerssprong maakte vooral de oprichter en brokkenpiloot Adam Neumann een flink pak rijker.

De aandelen WeWork gingen 13,5 procent hoger tot 11,78 dollar op hun eerste handelsdag. Daarmee plakken beleggers een waardering van meer dan 10 miljard dollar op de flexwerkreus. Een mooi debuut voor een bedrijf dat een erg grillige aanloop naar Wall Street kende.

WeWork zou oorspronkelijk naar de beurs trekken in 2019 tegen een waardering van 47 miljard dollar. Maar in de laatste rechte lijn naar die blockbuster-IPO implodeerden de plannen op spectaculaire wijze. Hoe dichter de beursgang kwam, hoe gammeler en schimmiger het businessmodel van WeWork bleek. En hoe duidelijker het werd dat oprichter en CEO Adam Neumann de boîte op uiterst onverantwoorde manier bestierde.

Alcohol en popsterren

Dat was vooral vervelend voor investeerder Softbank, die Neumann door de jaren heen miljarden toestopte om zijn wilde groeiplannen en even wilde levensstijl mee te financieren. De verhalen over hoe Neumann met de privéjet van het bedrijf van surftrip naar surftrip vloog en dure popsterren inhuurde om met alcohol doordrenkte bedrijfsfeestjes op te leuken, zijn ondertussen legendarisch.

Hulu draaide een documentaire over het fiasco van WeWork.

Ook op puur zakelijk vlak bleek Neumann niet de goeroe die hij graag speelde. Als CEO rijgde hij de dure overnames aan elkaar, die achteraf geen sikkepit waard bleken te zijn. Tegenover de groei die hij kocht met het geld van zijn investeerders, bleek op geen enkel moment ook significante waarde te staan. Bovendien bleek al snel dat Neumann allerlei vreemde constructies had opgezet om zelf geld aan te verdienen, zoals het verhuren van eigen gebouwen aan het bedrijf.

Toen de boel implodeerde, werd Neumann de laan uitgestuurd. Maar omdat hij als oprichter nog een belangrijk belang in het flexwerkbedrijf had, zag Softbank zich na een bittere juridische strijd verplicht Neumann een royale oprotpremie te gunnen, wilde het nog iets van het bedrijf kunnen redden zonder dat hij dwarslag. Een deel van die deal was dat hij een aardig belang en nog voor honderden miljoenen extra aandelenopties mocht houden.

'Student for life'

Nu Softbank er met een spac-beursgang in geslaagd is WeWork naar de beurs te brengen, is Neumanns belang meer dan een miljard dollar waard. Reden genoeg voor een feestje. Volgens Financial Times huurde Neumann samen met medeoprichter Miguel McKelvey een deel van het Standard Hotel in Manhattan af voor een feestje ter ere van het beursdebuut, samen met een rist vroege werknemers van het bedrijf.

6 miljard
verlies
WeWork boekte tijdens de pandemie een miljardenverlies.

Daarbij zou Neumann, gedrapeerd in een wit T-shirt met het opschrift 'Student For Life' de aanwezigen in een speech hebben verteld dat hij 'harde lessen had geleerd', maar dat hij 'opgewonden is over de toekomst'. Daarna zouden de aanwezigen in het oude mantra van de begindagen zijn uitgevallen, waarbij één iemand 'We' riep, en de rest antwoordde met een luide 'Work'.

WeWork boekte in de voorbije 18 maanden een verlies van zo'n 6 miljard dollar, te midden van een pandemie die veel kantoren leeg deed lopen. Maar de huidige leiding van het bedrijf maakt zich sterk dat volgend jaar de eerste winst wordt geboekt, nadat huidig CEO Sandeep Mathrani met de botte bijl door de kosten en huurcontracten is gegaan. Dat de pandemie de relatie met ons vaste kantoor flexibeler heeft gemaakt, moet extra wind in de zeilen geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud