'Beursgenoteerde kotmadam' Xior wil 134 miljoen ophalen

Xior wil zijn portefeuille studentenkoten gevoelig uitbreiden, voornamelijk in Nederland. ©Ans Brys

Het is de grootste kapitaalverhoging van een vastgoedgroep op Euronext Brussel dit jaar.

Xior wil met de opbrengst van de kapitaalverhoging de overname van nieuwe projecten financieren, voornamelijk in Nederland. In Maastricht sloot het een koopovereenkomst voor de overname van het Bonnefanten College. Dat voormalige klooster zal het herontwikkelen tot een studentencomplex met 257 zelfstandige studentenkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Het prijskaartje loopt op tot 34 miljoen euro.

In Amsterdam en Utrecht heeft Xior  dan weer een aankoopoptie op twee sites voor een totaal bedrag van 93 miljoen. Op die sites wordt de (her)ontwikkeling voorzien van in totaal 545 zelfstandige units. Ook kocht Xior een pand aan de Tiensestraat in Leuven en investeert het 36 miljoen in de joint venture rond zijn herontwikkelingsproject in Zaventem.

De prijs voor al die projecten loopt in totaal op tot 163 miljoen euro. Om ze te financieren sloot Xior bijkomende leningen af met een reeks financiële instellingen. Maar daarbovenop moet ook een kapitaalverhoging 134 miljoen euro in het laatje brengen.

Korting

De nieuwe aandelen worden aangeboden voor 31 euro per stuk, een korting van 10 procent tegenover de slotkoers dinsdagavond (35,2 euro). De opbrengst moet 'de groeistrategie financieren'.

Van de 134 miljoen heeft Xior al 27 miljoen op zak: Aloxe, de referentieaandeelhouder van het bedrijf, engageerde zich om een vijfde van de nieuwe aandelen te kopen. De inschrijvingsperiode loopt van donderdag 31 mei tot en met 7 juni. ING België leidt de operatie. Ook Kempen, Degroof Petercam en Belfius maken deel uit het bankensyndicaat dat de aandelen in de markt plaatst.

Xior bevestigt voorts zijn verwachtingen voor 2018: een nettoresultaat van de kernactiviteiten (EPRA in het vakjargon) van 1,43 euro per aandeel en een brutodividend dat minstens stabiel blijft ten opzichte van 2017, zijnde 1,2 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud