Brusselse toppolitici Close en Vervoort: 'Neo 1 komt er'

©RV DOC

Op een vastgoedbeurs in Cannes hebben de Brusselse PS-politici beloofd de bouwvergunningen te verschaffen voor het Neo 1-project, een gigantisch winkelcomplex op de Heizel. Ze willen vermijden dat Vlaanderen de plannen blokkeert.

Het veelbesproken bouwproject Neo zou in 2020 van start gaan, nadat het meerdere keren vertraging heeft opgelopen. Dat zou bevestigd zijn op MAPIC in Cannes, een internationale beurs die professionals in vastgoed samenbrengt met overheden. Philippe Close, de PS-burgemeester van Brussel, schakelde enkele weken geleden het Duitse adviesbureau JWC in om de haalbaarheid van de site tegen de lamp te houden. 

72.000 m²
Oppervlakte
Het vastgoedproject Neo 1 bevat onder meer een winkelcentrum van 72.000 m².

Eind september rezen vragen over de haalbaarheid van het winkelcomplex Neo, dat bestaat uit Neo 1 - met 72.000 m2 winkelruimte, honderden woningen, een Kinepolis-bioscoop en een vrijetijdsruimte - en Neo 2, een internationaal congrescentrum. JWC was positief, maar benadrukte de noodzaak van een samenwerking met Brussels Expo, jarenlang de kaskoe van de stad Brussel en een wingewest van de PS.

Bypass

Het project liep vast omdat Vlaanderen een vergunning voor de aanpassing van een verbindingsweg met de Ring weigerde. Het ging om de bypass - een tunnel onder het Verregat-district, op Parking C van het Heizelplateau - om het toekomstige winkelcentrum en de Ring te verbinden.

Er werd een plan B bedacht om dat te omzeilen. Een weg zou aansluiten op de Romeinsesteenweg via de site van de Heizel. Een tweede rijstrook zou via het zakencentrum Trade Mart passeren om aan te sluiten op de A12. Zo worden inbreuken op het Vlaamse grondgebied voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud