Bureau sterarchitect Koolhaas tekent nieuwe NMBS-hoofdzetel

De architecten voegen een moderne hoogbouw toe aan de NMBS-gebouwen aan de Brusselse Fonsnylaan.

Een consortium van Besix, CFE en Immobel mag de hoofdzetel van de spoormaatschappij aan Brussel-Zuid bouwen. Het kantoor van de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas tekent mee het ontwerp.

Dat heeft de raad van bestuur van de NMBS vrijdag beslist, meldt het spoorbedrijf.

Het nieuwe gebouw komt op de NMBS-site aan de Fonsnylaan, waar ook het oude postsorteercentrum deel van uitmaakt. Het complex zal een oppervlakte van 75.000 m² hebben en onderdak bieden aan de directies van de NMBS en de dochteronderneming HR Rail. Het spoorbedrijf wil tal van diensten centraliseren in de nieuwbouw.

Deal

Het consortium van de Belgische bedrijven Besix, BPC/BPI (onderdeel van de AvH-dochter CFE ) en Immobel krijgt in ruil voor de bouw van de nieuwe hoofdzetel vier sites van de NMBS rond Brussel-Zuid in handen. Het consortium kan daarop voor eigen rekening en op eigen risico tot 2.000 woningen bouwen.

Volgens kenners vertegenwoordigen de terreinen voor een ontwikkelaar een omzet van 350 à 400 miljoen euro. 'Het project biedt de mogelijkheid de Zuidwijk te doen heropleven volgens het principe van het woonvriendelijke station', stelt de NMBS.

Het project biedt de mogelijkheid de Zuidwijk te doen heropleven volgens het principe van het 'woonvriendelijke station'.
NMBS

Architect

Het consortium won de strijd voor 'het project van de eeuw' van de combinaties Atenor/Eiffage en Jan De Nul/Triple Living. Voor het ontwerp werkt het Nederlandse architectenbureau OMA van de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas samen met de Belgische bureaus Jaspers-Eyers en Assar. Het team behoudt de drie bestaande gebouwen aan de Fonsnylaan en voegt er een sobere en hedendaagse uitbreiding langs de kant van de sporen aan toe. 

De werken aan de hoofdzetel beginnen in 2022. Tegen eind 2024 moeten de 4.000 spoormedewerkers in het gebouw trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud