'Buurten (her)ontwikkelen vereist eenvoudiger regels'

Gaëtan Hannecart, de CEO van Matexi, in Het Groen Kwartier. Daar werden onder meer 400 woningen en 7 hectare groen gerealiseerd. ©Dries Luyten

De woningbouwer Matexi, die inzet op de uitbouw van buurten, pleit voor een eenvoudiger ruimtelijke ordening. Al te vaak leidt een politieke machtswissel tot nieuwe spelregels.

Met het in de markt zetten van 1.500 woningen per jaar, vooral in België,  is Matexi de grootste woningbouwer van ons land. Toch is het familiebedrijf niet de snelste groeier of de meest winstgevende. De ontwikkelaar uit Waregem haalde de voorbije jaren een rendement op het eigen vermogen van 8 à 10 procent. Collega's pronken met resultaten (en nog meer met beloften) tot 15 procent en meer. 

'Matexi is een familiebedrijf voor de langere termijn', stelt CEO Gaëtan Hannecart tijdens een lunch naar aanleiding van de 75ste verjaardag. Dat het bedrijf minder rendabel is, neemt hij erbij. 'We nemen minder risico's'. Concreet betekent dat dat de woningbouwer niet mikt op quick wins, maar vooral focust op de ontwikkeling van woonbuurten. Een bekend voorbeeld is Het Groen Kwartier in Antwerpen. 

Lange duurtijd

Matexi levert de komende jaren duizenden wooneenheden op. 'We weten dat er mogelijks nog moeilijke momenten komen. Wanneer weten we niet, maar we zijn voorbereid. Dat we niet-beursgenoteerd zijn, maakt dat iets gemakkelijker', zegt Hannecart.

Het grootste probleem is dat de (her)ontwikkeling van een buurt vaak een groot, complex project is met een duurtijd van minstens 5 à 7 jaar. Binnen die termijn wisselt vaak het politieke beleid en komen er nieuwe regels. Tijdens de realisatie van Het Groen Kwartier, over 14 jaar, veranderden in totaal zestien spelregels.

Maria-Theresia

De Vlaamse overheid moet volgens Hannecart een economisch mechanisme op poten zetten om de kwaliteit van de ruimtelijke ordening versneld beter te maken. 'We hebben een doelgericht, helder en gehandhaafd stappenplan nodig. De basisprincipes  van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waren oké, maar met een visie van 400 bladzijden was Vlaanderen gedoemd om vast te lopen.'

Eenvoudig werkt het meest efficiënt. 'In Brussel is bijvoorbeeld enkel het Warandepark geklasseerd, de gebouwen daarrond niet. En toch zit de ruimtelijke ordening en architectuur  er in harmonie, omdat de basisregels, opgesteld in de tijd van keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk, eenvoudig zijn', zegt Hannecart. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud