Canadezen lijven Docks Bruxsel in

Canadese investeerders kopen samen met Portus Retail het winkelcentrum Docks Bruxsel. ©Photo News

Het Canadese fonds AIMCo en Portus Retail betalen ongeveer 300 miljoen euro voor het winkelcentrum Docks Bruxsel.

De Alberta Investment Management Corporation (AIMCo), die optreedt voor Canadese institutionele investeerders en bijna 100 miljard dollar beheert, lijft samen met Portus Retail, gespecialiseerd in commercieel vastgoed, Docks Bruxsel in.

Het winkelcentrum, aan de Brusselse Van Praetbrug, opende in oktober 2016 de deuren. Docks Bruxsel, het kleine broertje van Neo en Uplace, won met een straatlengte voorsprong de race om het eerste nieuwe winkelcentrum in Brussel te worden.

Met een verkoopprijs van ongeveer 300 miljoen euro realiseert projectontwikkelaar Equilis, de huidige meerderheidsaandeelhouder van Docks, een mooie winst. Equilis investeerde naar eigen zeggen 210 miljoen euro in het project. De rentelasten - aan het project ging een voorbereiding van meer dan tien jaar vooraf - zitten niet in dat bedrag.

Carl Mestdagh, de topman van Equilis, is een telg van de gelijknamige Waalse ondernemersfamilie die fortuin maakte met warenhuisketen Champion. Hij is ook voorzitter van de beursgenoteerde retailvastgoedgroep Ascencio.

Buitenlandse investeerders lijken niet genoeg te krijgen van Belgische winkelcentra. De voorbije drie jaar kochten Chinezen (delen van) het Wijnegem en het Waasland Shopping Center, Amerikanen kochten de Luikse shoppingmall Mediacité en Nederlanders legden de hand op het Woluwe Shopping Center. Institutionele investeerders zijn wanhopig op zoek naar rendement omdat obligaties erg weinig opbrengen. Vastgoed dat een relatief stabiele stroom huurinkomsten genereert, is een geliefd alternatief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud