Cofinimmo breidt uit naar Duitsland

Jean-Eduardo Carbonelle, CEO van Cofinimmo ©wim kempenaers (wkb)

De Belgische vastgoedgroep Cofinimmo neemt een revalidatiekliniek in de Duitse stad Baden-Baden over voor 11 miljoen euro. Het aanboren van de Duitse markt moet de diversificatie van de groep vergemakkelijken.

De grootste Belgische beursgenoteerde vastgoedgroep was tot nu voor zorgvastgoed vooral aanwezig in België (800 miljoen euro), Frankrijk (350 miljoen) en pas sinds 2012 nog zeer bescheiden in Nederland (18 miljoen). De Bel20’er was al een tijd op zoek naar een nieuwe geografische markt voor zorgvastgoed met een sterk groeipotentieel. In België en Frankrijk is dat minder vanzelfsprekend.

3 Vragen

Jean-Edouard Carbonelle is CEO van Cofinimmo.

Waarom koopt u een revalidatiekliniek en geen rusthuis?

‘De markt van de revalidatieklinieken is in Duitsland, net als in Frankrijk, veel groter dan in België. Het aanbieden van revalidatie gebeurt vandaag grotendeels door de algemene ziekenhuizen zelf.’

Wat zal het aandeel zijn van het Duitse rusthuisvastgoed in uw portefeuille over drie jaar?

‘Hopelijk belangrijk. We kunnen daar vandaag geen cijfer opplakken. Het is een kwestie van opportuniteiten. We praten met Celenus, dat in handen is van de private-equityspeler Auctus Capital Partners, over andere sites, maar ook met andere uitbaters in Duitsland. Korian en Orpea, waarvan we zorgvastgoed in België en Frankrijk hebben overgenomen, hebben onlangs hun eerste stappen gedaan op de Duitse markt.’

Hebt u voldoende middelen om met de overname van een portefeuille een grote stap voorwaarts te doen in Duitsland?

‘We willen eerst de markt goed leren kennen. Als de opportuniteit er is, zullen we het zeker bekijken. We hebben financieel de ruimte. De verkoop van North Galaxy in Brussel leverde 200 miljoen euro op. In Frankrijk hebben we voor 42 miljoen euro aan rusthuizen verkocht. Het kantoorgebouw in de Montoyerstraat in Brussel ging de deur uit voor 14 miljoen euro.’

De expansie naar Duitsland is geen verrassing. De Duitse zorgvastgoedmarkt is acht keer groter dan die in België en de consolidatie is er pas begonnen. Celenus, een uitbater gespecialiseerd in revalidatie en psychologische begeleiding, waarvan Cofinimmo het vastgoed van een eerste revalidatiekliniek overneemt, is met 2.600 bedden, verspreid over 15 sites, een relatief grotere speler op de Duitse markt.

Ter vergelijking: in België komen grotere groepen als Armonea en Orpea snel in de buurt van 5.000 bedden. Ook andere groepen vonden al de weg naar Duitsland. Aedifica, de andere beursgenoteerde vastgoedgroep die belegt in rusthuisvastgoed, kocht er de voorbije twee jaar al voor 100 miljoen euro zorgvastgoed in Duitsland.

Terugbetaling

Er is nog een andere reden waarom Cofinimmo een spreiding van zorgvastgoed over meer landen, meer regio’s en meer uitbaters zoekt. Eventuele veranderingen in de regionale of federale regelgeving inzake de terugbetaling voor geneeskundige verzorging of seniorenzorg, kan een impact hebben op de uitbaters-huurders van de gebouwen. In België bijvoorbeeld bestaat de vrees dat een lagere tussenkomst van de overheid kan leiden naar een stijging met 20 procent van de factuur voor de rusthuisbewoners. Indien een deel van die gestegen factuur door de uitbater niet kan worden doorgeschoven naar zijn residenten, kan zijn rendabilitieit of zelfs zijn voortbestaan in gevaar komen.

‘Cofinimmo doet zijn eerste overname in Duitsland niet toevallig in Baden-Baden, in het zuidwesten van het land. Het ligt niet alleen in een welvarende regio, het is ook het mekka van de zorg en van de kuuroorden in Duitsland’, benadrukt Sebastien Berden, verantwoordelijk voor zorgvastgoed bij Cofinimmo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud