Cofinimmo shopt voor 172 miljoen euro in Duitsland

Door de overname zijn rusthuizen nu al goed voor 49 procent van de portefeuille van Cofinimmo. ©siska vandecasteele

De vastgoedgroep koopt een portefeuille van 17 rusthuizen in Duitsland. Met een waarde van 172 miljoen euro is het de grootste aankoop van de groep in Duitsland

Cofinimmo verwerft 14 vennootschappen die samen eigenaar zijn van 17 woon-zorgcentra met in totaal bijna 1.500 bedden. Die zijn allemaal voor dertig jaar verhuurd aan uitbater Stella Vitalis. Het initiële brutohuurrendement van de transactie bedraagt ongeveer 5,5 procent. 

1.500
Bedden
Cofinimmo krijgt er in Duitsland 1.500 rusthuisbedden bij.

Met de overname krijgt Cofinimmo's Duitse zorgvastgoedportefeuille voldoende schaalgrootte, merkt CEO Jean-Pierre Hanin op. 'We bezitten nu 28 sites met een waarde van om en bij 330 miljoen euro.'

De Bel20'er bouwt met de transactie zijn afhankelijkheid van de kantorenmarkt fors af. Het zorgvastgoed is nu al goed voor 49 procent van de totale portefeuille. Daarmee zit Cofinimmo op een zucht van de 50 procentgrens die de groep tegen eind 2019 wil bereiken. 

Maar dat betekent niet dat Cofinimmo niet naar rusthuizen blijft kijken. 'We zullen onze groei in het zorgvastgoed actief verder zetten', zegt Hanin. 

Schulden

Cofinimmo betaalt de overname door een beroep te doen op bestaande kredietlijnen. De schuldratio van de groep stijgt daardoor naar 46 procent.

Ook andere Belgische groepen lopen storm voor het grijze goud van Duitsland. Aedifica, waarvan Cofinimmo onlangs financieel directeur Jean Kotarakos wegsnoepte, investeerde enkele weken geleden in Duitsland. Het kocht vier rusthuizen en een nieuwbouwproject voor 39 miljoen euro.

AG Real Estate, de vastgoedtak van de verzekeraar AG Insurance, legde dit jaar dan weer 130 miljoen euro op tafel voor een pakket Duitse rusthuizen.

Aantrekkelijk

De Duitse markt is zeer aantrekkelijk voor investeerders. Ze is niet alleen beduidend groter dan de Belgische. Het aantal 85-plussers zal er tegen 2050 verdrievoudigen. In België wordt een verdubbeling verwacht.

De markt is er ook nog lang niet zo sterk geconsolideerd als bij ons. Hoewel de prijzen toe zijn aan een inhaalbeweging, zijn er rendementen te halen die 0,5 tot 1 procentpunt hoger liggen dan die in België.

Daarbovenop komt dat de financiering van de ouderenzorg in Duitsland veel beter gegarandeerd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud