Cofinimmo vangt 50 miljoen voor molensteen

Het vroegere hoofdkantoor van AXA in Watermaal-Bosvoorde stond al jaren leeg. ©Lieven Van Assche

De vastgoedgroep verkoopt na jaren leegstand het voormalige hoofdkantoor van AXA in Watermaal-Bosvoorde.

Cofinimmo   ontvangt voor de kantoorgebouwen in de zuidrand van het Brussels geweest 50 miljoen euro. Dat is meer dan de meest recent geschatte reële waarde. Wie de koper is maakt de vastgoedgroep niet bekend. Volgens onze informatie gaat het om een consortium waarin Cores en ook Kaïros (of investeerders uit de sfeer van dat bedrijf) een sleutelrol spelen.

KAIROS EN CORES

Kairos en Cores Development zijn twee Antwerpse ontwikkelaars met grote ambities. Kairos is vandaag de tak voor projectontwikkeling van de Nederlandse BAM Groep in België en wil groeien.

Cors Developent is nog steeds een onafhankelijke ontwikkelaar in handen van Peter Leyssens en Jurgen Van Bogaert. Recent lanceerden ze Cores Investment, een nieuwe activiteit die mikt op investeringsvastgoed voor institutionele beleggers.

Het belangrijkste gebouw, Vorstlaan 25, staat leeg sinds AXA er in augustus 2017 wegtrok en levert dus sindsdien geen huurinkomsten op. Maar de site zit al jaren in juridisch limbo omdat de gemeente Watermaal-Bosvoorde het gebouw als beschermd monument wou bestempelen, wat de plannen om er de nieuwe Amerikaanse ambassade te vestigen doorkruiste.

De aanpalende site in de Vorstlaan 23 wacht op een vergunning om omgeturnd te worden in residentieel vastgoed. Dat zou Cofinimmo zelf kunnen doen, maar analisten wezen er al langer op dat een directe verkoop aan een ontwikkelaar meer waarschijnlijk is, aangezien het nieuwe management snel komaf wil maken met de portefeuille kantoren in perifere delen van Brussel. De focus ligt nu op de boomende kantorenmarkt in hartje Brussel

Voor kantoren is de Vorstlaan allesbehalve gegeerd omwille van de slechte bereikbaarheid, maar de groene wijk is voor residentieel vastgoed zeer gegeerd. Degroof Petercam-analist Herman van der Loos merkte eerder al op dat een verkoop alleen maar voordelen zou opleveren. 'Er moeten geen minwaarden genomen worden, aangezien de site op de grondwaarde wordt gewaardeerd, maar er zouden wel flinke financiële opbrengsten zijn zonder impact op de huur (die al nul is). Tenslotte zouden ook de kosten afnemen, aangezien Cofinimmo nu jaarlijks 3 à 4 miljoen betaalt voor beveiliging en vastgoedtaksen'. 

Nu is de groep dus van de molensteen verlost. En kan het management helemaal de focus richten op kantoren in het centrum van Brussel en zorgvastgoed, waar de groep de voorbije jaren steeds sterker de klemtoon op legt. Eind juni trok Cofinimmo nog 300 miljoen uit voor 15 rusthuizen in België

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect