Advertentie
Advertentie

Coucke: 'La Réserve heeft alles om snel vijf sterren te hebben'

Marc Coucke, Eddy Walravens en Bart Versluys voor het viersterrenhotel La Réserve in Knokke-Heist. ©Photo News

De ondernemer Marc Coucke en de projectontwikkelaar Bart Versluys leggen de hand op het Knokse luxehotel La Réserve. Ze zetten meteen de jacht in op een vijfde ster.

In de wijde omgeving van Knokke-Heist is La Réserve een naam als een klok. Het sterrenhotel bestaat sinds 1948 en mocht al heel wat beroemde gasten ontvangen, zoals de Franse chanteuse Edith Piaf, de Amerikaanse zanger Frank Sinatra en de Duitse actrice Marlene Dietrich. Dat het casino aan de overzijde van La Réserve ligt, is daar niet vreemd aan.

Tien jaar geleden heropende het hotel in een nieuwbouw. Die operatie van 28 miljoen euro werd gefinancierd door eigenaar Eddy Walravens en zijn toenmalige echtgenote Martine Van Thillo - de nicht van mediabaas Christian. Dat gebeurde in samenwerking met Compagnie Het Zoute, het vastgoedvehikel van de familie Lippens. Walravens en Van Thillo bleven nadien de touwtjes in handen houden, maar ze namen in 2018 BNP Paribas in de arm om op de markt te peilen naar interesse voor een mogelijke overname.

Vijfsterrenhotel

Drie jaar later is het zover. Zakenpartners en boezemvrienden Marc Coucke en Bart Versluys leggen - via hun investeringsmaatschappijen Alychlo en Scorpiaux - de hand op het indrukwekkend pand met 106 kamers, twee suites, een restaurant, een congreszaal, vergaderruimtes en een spa met binnenzwembad, met zicht op het Zegemeer. Samen met zijn 70-koppig team houdt Walravens (70) de operationele leiding in handen, Van Thillo stapte drie jaar geleden om privéredenen al uit het kapitaal.

Om vijf sterren te halen, moet je een checklist afvinken. Dit hotel beschikt over het potentieel om er te raken.
Marc Coucke

De nieuwbakken eigenaars willen het etablissement snel zien evolueren tot een vijfsterrenhotel. 'Om vijf sterren te halen moet je een checklist afvinken. La Réserve beschikt over het potentieel om er te raken en om het grootste luxehotel te worden dat past bij het prestige en cliënteel van Knokke-Heist', zegt Coucke. 'We bogen daarbij op onze ervaring met Le Sanglier des Ardennes (Couckes vijfsterrenhotel in Durbuy, red.).'

Financiële details over de deal worden niet bekendgemaakt. Wel pompt het duo 7 miljoen euro in het hotel om het de komende drie jaar grondig te renoveren. Niet alleen de kamers, de lobby en de wellness krijgen een nieuw aangezicht, ook de omgeving wordt onder handen genomen. 'Een wandelpad en een looppiste rond het Zegemeer liggen voor de hand, net als de toevoeging van sportfaciliteiten', vult Versluys aan.

Wie een nachtje in La Réserve wil doorbrengen, telt daar momenteel minstens 300 euro voor neer. Met een vijfde ster kan die prijs makkelijk verdubbelen. Coucke zegt niet op 'snel rendement' te rekenen, al wil hij de focus enigszins verleggen. 'We blijven op families mikken, maar het bedrijfsleven moet hier aan belang winnen.' La Réserve moet uitgroeien tot een hotspot voor seminaries en congressen.

Drie vragen aan Eddy Walravens

Eddy Walravens. ©James Arthur

Jarenlang hield u overnamekandidaten op afstand. Wat is er veranderd?

'Ik heb veel kandidaten gesproken, maar de meesten boden geen meerwaarde aan. Met Bart was ik al een tijdje aan het brainstormen over een eventuele verkoop. Toen Marc ook mee aan de kopertafel kwam aanschuiven, viel alles plots als een puzzel in elkaar. Hun motivatie, gedrevenheid en visie werkten heel aanstekelijk. Deze deal combineert de ervaring en het netwerk van Coucke én de kennis en magnifieke projecten van Versluys.'

De hotelsector werd midscheeps getroffen door de coronapandemie. Hoe heeft La Réserve zich door de crisis geslagen?

'We zijn bijna de hele tijd opengebleven. Zelfs ons restaurant bleef operationeel, door de maaltijden op de hotelkamers te serveren. In één avond hebben we eens 212 couverts gedraaid. Op die manier konden we in 2020 toch een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van ongeveer 1 miljoen euro halen.'

Hoe ziet u de toekomst van La Réserve?

'Rooskleurig. Ik voel me goed, ik wil er nog altijd voor gaan. Binnenkort zouden we een omzet van 9 à 10 miljoen kunnen draaien, als we die vijfde ster binnenhalen. Dan verhogen we de prijzen en volgen de winstmarges. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe eigenaars een succesvolle mijlpaal zullen vormen in de geschiedenis van La Réserve.'

Vrijetijdsimperium

Voor Coucke is het de zoveelste investering in de vrijetijdssfeer. De 'geboren entertainer' is mede-eigenaar van het dierenpark Pairi Daiza, de voetbalclub Anderlecht en de Nederlandse uitbater van indoorskipistes SnowWorld.

Voorts verandert het Waalse Durbuy in sneltempo in een 'Coucke-stad', met onder meer zijn luxehotel, een avonturenpark en een golfterrein. Ook aan de Belgische kust toont zijn vehikel Alychlo zich actief, met onlangs een investering in de Blankenbergse showtempel Het Witte Paard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud