Advertentie

Deal afgesprongen om druk op wankelend Evergrande te verlichten

©REUTERS

De onderhandelingen tussen Evergrande en sectorgenoot Hopson Development over de overname van de vastgoedtak van het kwakkelend concern zijn opgeschort. Intussen nadert het einde van de gratieperiode die Evergrande nog even beschermt tegen zijn schuldeisers.

Eerder deze maand raakte bekend dat Hopson Development omgerekend 4,3 miljard euro veil had voor een meerderheidsbelang van 51 procent in de vastgoedtak van Evergrande. Dat bood een makkelijke manier voor de wankelende groep om snel de broodnodige cash te verzamelen om de gigantische schuldenberg van 300 miljard dollar te lijf te gaan.

Alleen blijken die gesprekken opgeschort te zijn, meldt de informatieleverancier REDD op basis van meerdere bronnen. De angel zou bij de Chinese provincie Guangdong zitten, die de overname niet steunt. Zowel Hopson als de autoriteiten reageerden niet op verzoeken tot commentaar van het persagentschap Bloomberg.

300 miljard
schuldenberg
Evergrande sleept een schuldenberg van 300 miljard dollar met zich mee.

De afgesprongen deal vormt een nieuwe tegenslag voor Evergrande, dat vorige week nog een verwoede poging deed om zijn hoofdkantoor in Hongkong van de hand te doen. Het staatsbedrijf Yuexiu toonde interesse en was bereid 1,7 miljard dollar op tafel te leggen, maar trok zich in extremis terug.

Het verval van Evergrande geldt als een symbooldossier in het huizengekke China, waar 90 procent van de inwoners een eigen woning bezit. Als oorzaak voor de problemen in de sector, die ook de middelgrote vastgoedgroep Fantasia treffen, wordt gewezen naar strengere financieringsregels vanuit de Chinese overheid. Onder het nieuwe leitmotiv 'gedeelde welvaart' zet de Chinese president Xi Jinping druk op de vastgoedgroepen om hun enorme schuldhefboom te verminderen.

Die strategie keert zich wat tegen Peking, want maandag raakte bekend dat de Chinese economie afkoelt. Hoewel de op een na grootste economie tere wereld een puike groei van 4,9 procent voorlegt, betekent dat een vertraging tegenover de groei van 7,9 procent in het tweede kwartaal. Economen wijzen op een rist factoren, waaronder de energie- en chipschaarste, overstromingen en de malaise bij Evergrande.

Gratieperiode

Sinds Evergrande er eind september niet meer in slaagde om rente te betalen op bepaalde obligaties, loopt een 'gratieperiode' van 30 dagen vooraleer de vastgoedreus formeel als wanbetaler wordt beschouwd. Als die termijn deze week afgelopen is, komen de schuldeisers van het concern aan zet.

Het afgelopen weekend klonken vanuit de Chinese centrale bank nog geruststellende geluiden. Gouverneur Yi Gang verklaarde dat wanbetalingen door 'mismanagement' van sommige bedrijven een uitdaging vormen voor de Chinese economie en hekelde 'de blinde uitbreiding en diversificatie' die Evergrande kenmerkte. Meteen beloofde hij dat de autoriteiten scherp zullen toezien dat de crisis geen gevaar vormt voor het volledige financiële systeem in China.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud