Dubbel zoveel winst voor VGP

©Foto VGP

De vastgoedontwikkelaar VGP, die zich toelegt op semi-logistiek vastgoed in Centraal-Europa, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Dankzij een succesvolle wijziging van het businessmodel, waarbij voortaan ook vastgoed wordt verkocht, is de nettowinst vorig jaar verdubbeld en is het bedrijf nu schuldenvrij. VGP plant een nieuwe kapitaalvermindering die 0,81 euro per aandeel zal opleveren.

VGP veranderde in 2011 het geweer van schouder. In plaats van louter logistieke parken te ontwikkelen en dan uit te baten, ging de groep ook activa verkopen. Daarmee worden de 'historische meerwaarden op de vastgoedportefeuille' gerealiseerd, kunnen de schulden worden afgebouwd en zijn er middelen beschikbaar voor nieuwe projecten. In 2011 verkocht VGP aldus een belang van 80 procent in twee Tsjechische parken, VGP CZ I en VGP CZ II, samen goed voor een transactiewaarde van 435 miljoen euro. VGP voerde hierop een kapitaalvermindering van 40 miljoen euro door.

Eind 2011 sloot VGP nog twee kleinere gelijkaardige transacties betreffende de parken VGP Estland en VGP CZ IV, die een gezamenlijke transactiewaarde van meer dan 30 miljoen euro vertegenwoordigen. VGP Estland, goed voor 40.000 m2 verhuurbare oppervlakte in Talinn, wordt volledig verkocht aan East Capital en een belang van 80 procent in VGP CZ IV wordt overgenomen door European Property Investors Special Opportunities (EPISO).

Dankzij de vastgoedverkopen was VGP eind 2011 schuldenvrij, zowel wat bank- als aandeelhoudersleningen betreft. Bovendien verdubbelt de nettowinst tot 12,9 miljoen euro, van 6,2 miljoen in 2010. Ook operationeel was 2011 echter een goed jaar: de bedrijfswinst (voor resultaat op portefeuille) stijg van 9,1 tot 12,2 miljoen euro.

Om de kapitaalstructuur verder te optimaliseren gaat VGP een kapitaalvermindering van 15 miljoen euro doorvoeren. Een buitengewone algemene vergadering moet zich hierover uitspreken. De kapitaalvermindering komt neer op 0,81 euro per aandeel. Dat betekent dat de familie Van Malderen, die 46,84 procent van VGP in handen heeft, 7 miljoen euro casht.

Oorlogskas

De vastgoedportefeuille van VGP omvat momenteel vier afgewerkte projecten  met een totale verhuurbare oppervlakte 67.952 m2, maar het bedrijf is volop aan het uitbreiden. Zo zijn 6 nieuwe gebouwen in aanbouw, goed voor 69.562 m2 en worden de (voor 80 procent verkochte) parken VGP CZ I en VGP CZ II nog verder uitgebreid.

Daarmee speelt VGP in op de aanhoudende vraag naar semi-industriële gebouwen in Centraal-Europa. De parken VGP CZ I en VGP CZ II blijft VGP trouwens beheren. VGP heeft ook een omvangrijke portefeuille van gronden van meer dan een miljoen vierkante meter.

Outlook

Voor 2012 is VGP optimistisch. De vraag blijft gezond in de markten waar VGP actief is. Daarnaast wil het bedrijf zich ook toeleggen op Duitsland en Polen. Met de verkoop van diverse activa beschikt VGP nu over de nodige oorlogskas om blijvende aandeelhouderswaarde te creëren, aldus het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud