Een echt wonder of een sprookje?

Blijft de Chinese economie goed draaien of niet? Analisten van zakenbanken denken van wel, maar economen zijn pessimistisch.

Boeken zijn er over vol geschreven. Over hoe het economische wonder in China een sprookje zal blijken te zijn en de boel zal instorten, of over hoe ‘anders’ de Chinese economie is en er juist nog jaren lang voorspoed in het verschiet ligt.

De kern van het verschil in opvatting concentreert zich rond de huizenmarkt. Pessimisten zien de grootste zeepbel uit de geschiedenis en waarschuwen dat het klappen ervan de economie hard zal raken. Optimisten zien juist voldoende onderliggende vraag naar huizen en verwachten helemaal niet dat de markt instort.

Optimisten zijn vooral te vinden onder de grote zakenbanken. De China-analisten van UBS bijvoorbeeld houden geen rekening met een harde landing.

‘De sterke groei van de socialewoningbouw zal de zwakte in andere delen van de huizenmarkt deels kunnen opvangen. Daarom verwachten we dat de totale huizenmarkt dit jaar nog altijd met meer dan 10 procent zal kunnen groeien’, zegt Wang Tao, hoofdeconome China bij UBS. Dat is veel minder dan in 2011, maar ‘de groei is meer dan genoeg om het instorten van de hele huizenmarkt en daarmee de economische groei te voorkomen’.

De zakenbanken zijn het opvallend eens met elkaar. UBS rekent voor 2012 op een economische groei van 8 procent, Nomura Securities gaat uit van 7,9 procent, Barclays van 8,1 procent.

Herbalancering

Pessimistische geluiden komen van onafhankelijke economen als Michael Pettis, Nouriel Roubini en Patrick Chovanec. Zij waarschuwen voor de risico’s van grootschalige overinvesteringen, misallocatie van kapitaal en de gevolgen van de hoge schulden van lokale overheden die op termijn tot een scherpe afname van de economische groei zullen leiden. Volgens Pettis subsidiëren huishoudens al jaren de investeringen van staatsbedrijven en overheden in niet altijd rendabele projecten. De enige manier om het aandeel van de consumptie in de economie te verhogen - noodzakelijk voor een duurzame economische groei - is een explosieve groei van de consumptie- uitgaven, of een grote afzwakking van de overheidsinvesteringen en daarmee de economische groei. Maar niets wijst op een dergelijke herbalancering. Integendeel, constateert Pettis.

Ook Andy Xie, voormalig hoofdeconoom Azië bij Morgan Stanley en tegenwoordig commentator, pleit voor een drastische herbalancering, vooral via grootschalige belastingverlagingen. ‘China moet minder investeren en meer consumeren. De regering is net Goldman Sachs. De overheidsgebouwen die ze bouwt, lijken allemaal op het hoofdkantoor van die bank.’

Makkelijkste volk

‘China’s probleem is niet economisch, maar politiek. Chinezen zijn het makkelijkste volk ter wereld om te regeren. We zijn als de dood voor onze overheid. Het enige wat we nodig hebben, is dat de overheid ons wat meer speling geeft. Het zou al heel veel schelen als ze de belastingen zou verlagen. Dat is essentieel.’ BVD

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud