Advertentie

Europese Commissie wil af van helft Brusselse kantoorgebouwen

©Photo News

Door de populariteit van thuiswerk wil de Europese Commissie tegen 2030 de helft van zijn 50 kantoorgebouwen in Brussel verlaten. Mogelijk verhuist een deel van de diensten naar de Noordwijk.

De Europese Commissie wil fors knippen in haar Brusselse bureauruimte. Van haar 50 kantoorgebouwen in de hoofdstad wil de instelling er in 2030 maar de helft overhouden. Dat bevestigde Europees commissaris voor Begroting en Administratie Johannes Hahn dinsdag aan de nieuwssite Politico.

Hoewel de Commissie de helft van haar gebouwen wil sluiten, verwacht ze dat de nodige kantoorruimte maar met een kwart zal dalen. Van de huidige 780.000 vierkante meter wil de instelling er 580.000 overhouden. De Commissie heeft minder ruimte nodig door de veralgemening van thuiswerk, dat voor de coronacrisis uitzonderlijk was voor Europese ambtenaren. Tegelijk wil ze thematisch verwante diensten samenbrengen in ruimere gebouwen. 'We gaan minder maar grotere panden hebben', zegt Hahn.

25
Europese Commissie
De Europese Commissie wil 25 van haar 50 kantoorgebouwen in Brussel schrappen.

De Commissie streeft ook een vergroening van haar gebouwenpark na. Veel kantoorgebouwen van de instelling zijn verouderd en bestaan grotendeels uit individuele, gesloten bureaus. 'Als je het minst gezellige kantoor ooit wil bezoeken, moet je eens binnenwandelen bij de Europese Commissie', klinkt het in de Brusselse vastgoedwereld.

Noordwijk

Op korte termijn hebben de Europese plannen wellicht geen enorme impact op de Brusselse vastgoedmarkt. De Commissie nam onlangs nog twee nieuwe gebouwen in de Wetstraat in gebruik, The One (25.000 m²) en Copernicus (14.000 m²). Bovendien lanceerde de Commissie net een zoektocht naar een nieuw kantoorgebouw van 100.000 vierkante meter. Dat complex, met de helft klassieke bureaus en de helft open ruimtes, moet verschillende kleine kantoorgebouwtjes vervangen.

Als je het minst gezellige kantoor ooit wil bezoeken, moet je eens binnenwandelen bij de Europese Commissie.
Spreuk in de Brusselse vastgoedwereld

Eerder meldde de zakenkrant L'Echo dat de Europese Commissie haar medewerkers de komende jaren zo veel mogelijk wil concentreren in de Europese wijk. Vestigingen in Evere en Oudergem moeten sluiten. Alleen in de Noordwijk overweegt de Commissie uitbreiding. Vandaag huurt de instelling enkele kantoren in Covent Garden aan het Rogierplein. In de toekomst kunnen meer uitvoerende agentschappen en ondersteunende diensten naar de Noordwijk verhuizen.

300.000 vierkante meter nieuwe bureaus

Voor de Noordwijk zou de komst van de Commissie uitstekend nieuws zijn. De komende drie à vijf jaar komen er door lopende en geplande bouwprojecten 300.000 vierkante meter bureaus bij rond het Noordstation. In veel gevallen is nog onduidelijk wie die nieuwe bureaus zal huren. De Noordwijk is de op een na belangrijkste kantoorwijk van Brussel na de Europese wijk, waar de leegstand miniem is en de prijzen hoog.

Cruciaal voor de Noordwijk en voor de Brusselse kantoormarkt zijn de toekomstplannen van Proximus. Het telecombedrijf overweegt zijn hoofdzetel aan het Noordstation te verlaten en wil zijn kantooroppervlakte meer dan halveren, naar 40.000 vierkante meter. Heel wat bedrijven en instellingen bekijken of ze hun bureauruimte moeten aanpassen of verkleinen als de coronapandemie voorbij is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud