Familie Desimpel stapt uit Oostendse renbaan

©BELGA

De Koninklijke Renvereniging Oostende (KRO), de uitbater en mede-eigenaar van de Wellington Hippodroom, zoekt een nieuwe strategische partner. De familie Desimpel is bereid haar meerderheidsparticipatie te verkopen, vernam De Tijd.

De familie Desimpel uit Kortemark, die in de jaren 90 fortuin maakte met uitbouw van een van de grootste gevelsteenbakkers van Europa, speelde de voorbije twee decennia een sleutelrol in de redding en herontwikkeling van de site van de Oostendse Hippodroom uit 1883.

Sinds 1997 is de meerderheid (vandaag 85 procent) van KRO in handen van de familie van Aimé Desimpel, de West-Vlaamse ondernemer-politicus die in 2002 plots overleed.

Kinderen

Het grootste gedeelte van zijn zakenimperium is verdeeld over Christophe, Ann-Sophie, Patricia en Xavier Desimpel, zijn vier kinderen. De participatie in KRO is een van de weinige resterende activa die nog gemeenschappelijk zijn.

Christophe Desimpel, voorzitter van de Koninklijke Renvereniging Oostende , wil een andere trekker voor de Wellington Hippodrome. ©Jonas Lampens

De vier Desimpels vinden het tijd dat een andere partij de kar gaat trekken om de activiteiten op de site fors uit te breiden. De adviesgroep Deloitte Private zoekt de witte raaf.

Christophe Desimpel (51), de oudste zoon en voorzitter van KRO, wil zich volledig kunnen toeleggen op de uitbouw van Aldea Vastgoed, een specialist in zorgvastgoed.

Oostende Koerse

De KRO heeft de activiteiten op de site de voorbije jaren uitgebreid. De tien renwedstrijddagen zijn gegroepeerd onder de noemer ‘Oostende Koerse’, een evenement dat plaatsvindt op de maandagen tijdens de zomermaanden. De rendagen tellen gemiddeld 5.000 bezoekers.

In 2004 werd de Wellington Golf Club geopend. Jaarlijks organiseert Ostend Sea P’lace ook ongeveer 35 evenementen op de site.

De operationele activiteiten op de site draaien nog niet break-even.

Verdubbeling

‘KRO heeft een partner nodig die de activiteiten kan verdubbelen’, zegt Christophe Desimpel. Die moet volgens kenners komen uit de paardensport, de weddingschapswereld of de evenementenbusiness.

Hij wil de deal rond hebben voor het einde van het jaar. ‘De nieuwe voorzitter van KRO zal op de algemene vergadering in mei geen Desimpel meer zijn’.

Koninklijke Stichting

De site van de Wellington Hippodroom beslaat ruim 30 hectare. De KRO bezit 14 hectare. De resterende oppervlakte is eigendom van de Koninklijke Schenking, die de onroerende goederen van de koninklijke familie beheert.

De KRO heeft met De Koninklijke Stichting een langetermijnovereenkomst voor de uitbating. De gebouwen en de gronden stonden in de jaarrekening van 2017 gewaardeerd op 9,5 miljoen euro.

De renbaan is erkend als erfgoed. Dat beperkt de mogelijkheden voor eventuele investeerders. De site heeft een recreationele bestemming. Wat volgens het huidig ruimtelijk ontvoeringsplan kon worden ontwikkeld is al grotendeels gerealiseerd.

Lees morgen een portret van Christophe Desimpel in de papieren krant en op tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud