Fifth Avenue niet langer duurste winkelstraat

Causeway Bay-district, Hong Kong. (foto bloomberg)

Causeway Bay in Hongkong verdringt na elf jaar First Avenue in New York van de eerste plaats in de rangschikking van de duurste winkelstraten ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield, verspreid naar aanleiding van de retail- en retailvastgoedbeurs in Cannes.

Er werd op de Causeway Bay in Hongkong een huur van 22.307 euro per m² per jaar (+34%) neergeteld. Dat is ruim twaalf keer de huur in de Nieuwstraat in Brussel (1.800 euro per jaar).

De Nieuwstraat, de duurste straat in ons land, zakt dit jaar van de 31ste naar de 32ste plaats in de rangschikking van de duurste winkelstraten van alle landen. Brussel staat nu gerangschikt tussen de duurste winkelstraat van Taipei (Taiwan) en die van Ho Chi Minh City (Vietnam).

Ondanks het minder gunstige economische klimaat en de onzekerheid over de euro zijn de tophuurprijzen in het jaar eindigend op 30 juni met nog eens 4,5 procent gestegen. Op 147 van de 326 locaties werden een gemiddelde prijsstijging genoteerd. Op 49 locaties was er een daling.

De groei was vooral terug te vinden in Noord-Amerika (+11,6 procent), Zuid-Amerika (+10,6 procent) en in Azië (+8,6 procent). Die laatste regio is nu goed voor vijf van de duurste straten in de wereldtoptien.

Europa

Europa moest het stellen met een bescheiden stijging (+1,7 procent). Dat verklaart ook waarom de sfeer op Mapic, de beurs in Cannes, lang niet meer zo euforisch is als een paar jaar geleden.

Er zijn binnen Europa wel belangrijke verschillen. In Griekenland (-17,1 procent) en Ierland (-15,1 procent) waren er belangrijke prijsdalingen. In Frankrijk (+14,6 procent) stegen de prijzen zelfs sterk. België moest het stellen met een bescheiden stijging van 1,5 procent.

Cushman & Wakefield verwacht wereldwijd een verdere stijging van de huurprijzen op toplocaties. Minder goede locaties zouden het daarentegen moeilijker krijgen.

De echte luxeshoppingstraten in Europa blijven het zeer goed doen. De topprijzen in Sloane Street in Londen zijn op een jaar met 26,7 procent gestegen. In Parijs waren er beduidend hogere prijzen in de Gouden Driehoek (Avenue George V, Avenue Montaigne, Rue François 1er), Place Vendôme en Rue du Faubourg St Honoré, maar ook in Cannes en Saint-Tropez tikt het aan. De prijzen stegen er op deze Franse luxetoplocaties met gemiddeld 16,1 procent.

België

Ook in België waren de luxestraten het voorbije jaar erg in trek. Dat geldt zeker voor de Schuttershofstraat in Antwerpen en de Waterloosesteenweg en de Louizalaan in Brussel. Dat de secundaire locaties meer de impact van de opmars van onlineshopping voelen, is een van de belangrijkste boodschappen dit jaar op Mapic.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud