Fonds beschermt huurders tegen huisuitzetting

(foto Bart Muhl) ©Bart Muhl/Hollandse Hoogte

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) gaat een fonds oprichten om uithuiszettingen te vermijden. Het fonds moet huisbazen vergoeden voor de huur die ze mislopen.

Het 'fonds ter bestrijding van uithuiszettingen' is net goedgekeurd door de Vlaamse regering. Eigenlijk gaat het om een huurgarantiefonds, waar eigenaars zich vrijwillig kunnen bij aansluiten, tegen een vergoeding van 75 euro per huurcontract.

'Wij willen vermijden dat iemand onmiddellijk uit zijn huis wordt gezet, wanneer hij door ziekte of werkloosheid zijn huur niet kan betalen', zegt woordvoerder Gorik Van Holen in De Standaard en Het Nieuwsblad. De vrederechter krijgt immers de mogelijkheid om met geld uit het fonds de huisbaas geheel of gedeeltelijk te vergoeden voor de achterstallige huur.

'Wij zien dat de huurprijzen in het goedkoopste segment heel sterk gestegen zijn, doordat de verhuurders eventueel gemiste huurgelden al verrekenen in de prijs', zegt Van Holen. Bovendien hebben nogal wat verhuurders hun huizen ook verkocht, precies uit schrik dat huurders niet zouden betalen. 'Met dit fonds mijden we dit risico', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud