Gents 'property tech'-fonds haalt 30 miljoen op

©Photo News

Het Gentse fonds Amavi Capital rond de vastgoedspeler ION en IT-ondernemer Jonas Dhaenens haalt 30 miljoen euro vers kapitaal op om te investeren in bedrijven op het kruispunt van technologie en vastgoed.

Amavi Capital, het eerste Belgische fonds rond vastgoedtechnologie ('proptech'), heeft zijn eerste kapitaalronde succesvol afgerond. Het platform haalt 30 miljoen euro op bij een rist Belgische bedrijven en investeerders.

Amavi Capital werd vorig jaar opgericht door zes ondernemers met ervaring in vastgoed, technologie of private equity. Het ging om Jonas Dhaenens, de oprichter van het groeiende webhostingbedrijf team.blue, en het team achter de West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar Ion, onder wie aandeelhouder Paul Thiers (ex-Unilin).

Bij de nieuwe investeerders zitten bedrijven uit de brede bouwsector, zoals de aannemer Stadsbader, de verlichtingsspecialist Delta Light, de logistieke speler H. Essers en de makelaarsgroep Dewaele. Maar ook de fintechpionier Michel Akkermans (Clear2Pay) en Pascal Vanhalst, een telg van een van de families achter de heftruckreus TVH, stappen in het proptechverhaal.

Big data

Amavi Capital focust op Europese scale-ups die actief zijn in vier domeinen: duurzaamheid, de analyse van big data, de verbetering van de klantervaring en innovatieve bouwtechnieken. Dat laatste omvat bijvoorbeeld een bedrijf dat de voortgang van een werf automatisch in kaart brengt.

De voorbije maanden investeerden de oprichters van Amavi Capital al in drie bedrijven. Zo werd het fonds aandeelhouder van de Brusselse start-up Shayp, die gespecialiseerd is in automatische waterlekdetectie in grote gebouwen. Amavi Capital investeerde ook in Finch Buildings, een Nederlandse ontwerper van modulaire woningen. De Finse 3D-specialist Gbuilder biedt geĆÆnteresseerde kopers van een woning op plan de mogelijkheid om in 3D door de toekomstige woning te wandelen en op basis daarvan de vloeren, deuren of klinken te kiezen.

Met het verse geld wil Amavi Capital een vijftiental investeringen doen. Daarvoor plant het fonds binnen het jaar opnieuw een kapitaalronde van 30 miljoen euro. Volgens Amavi Capital bestaan er wereldwijd 7.000 proptechbedrijven, waarvan de helft met Europese roots. Maar die Europese bedrijven trekken voorlopig weinig durfkapitaal aan.

'Proptech staat al langer sterk in de Verenigde Staten en waait nu meer en meer over naar Europa', zegt Arne Allewaert, directeur van Amavi Capital. 'Maar in Europa is de markt nog erg gefragmenteerd. Veel bedrijven zijn klein, niet matuur en kijken niet over de landsgrenzen heen. Dat biedt heel wat opportuniteiten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud