Advertentie

Ghelamco sluit recorddeal in Brussel

De Silver Tower is in oktober opgeleverd.

Ghelamco verkoopt zijn Silver Tower aan het Noordstation voor 200 miljoen euro aan het Duitse fonds Deka Immobilien, vernam De Tijd. Nooit eerder was een koper van een kantoor in Brussel bereid zo'n laag rendement op zijn investering te aanvaarden.

'De deal is rond, maar de closing moet nog worden geofficialiseerd', bevestigt Paul Gheysens. Op de financiële voorwaarden die De Tijd vernam in de markt, wil hij niet ingaan.

De verkoop van de Silver Tower is niet de grootste transactie op de Brusselse markt. De grotere Financietoren (ruim 200.000 m²) werd eerder dit jaar verkocht voor 1,3 miljard euro.

De grote fondsen staan te popelen om te investeren in projecten.
Paul Gheysens
CEO Ghelamco

De Duitse koper, Deka Immobilien, is bereid een ongewoon scherp rendement te aanvaarden. Met 3,25 procent is dat wellicht de scherpste deal ooit voor een kantoor in Brussel. Een paar jaar geleden was 4 procent  nog het record in de hoofdstad. Een scherper rendement betekent dat de koper meer jaren moet wachten voor hij met de huurinkomsten de investering heeft terugverdiend. De niet zo nieuwe Financietoren haalde maar een rendement van 4,85 procent.

Popelende fondsen

De Silver Tower telt 40.000 vierkante meter kantoorruimte en is 137 meter hoog. Hij is verhuurd aan de Brusselse administratie en wordt in oktober opgeleverd. De huurtijd is 18 jaar en is verlengbaar met 18 jaar. De huurprijs ligt rond 150 euro per vierkante meter per jaar. Dat is relatief goedkoop. 

De kwaliteit van de huurder - een overheid in dit geval - en de automatische indexering van de huurprijzen in België maken dat aan zo'n investering weinig risico's zijn verbonden. Kopers zijn dan bereid extra diep in de zakken te tasten.

De deal is volgens Ghelamco een positief signaal voor de markt. 'De grote fondsen staan te popelen om te investeren. Ze willen nieuwe projecten die op lange termijn zijn verhuurd.'

Gheysens is optimistisch over de kantorenmarkt de komende jaren, zeker nu concurrenten vaker aarzelen nieuwe projecten aan te vatten.

Corona

Volgens Gheysens zijn de nieuwe gebouwen de winnaars in de coronacrisis. Hij wijst op het belang van ventilatie. 'De lucht moet van buitenaf worden aangevoerd, het filteren van de lucht volstaat niet. Bij bestaande gebouwen is dat niet zo gemakkelijk.'

Waarnemers zijn vooral verbaasd dat een even scherp rendement is verkregen als voor de coronacrisis werd verwacht. En dat op een moment dat veel mensen thuis werken en sommige experten er van uitgaan dat dit een negatieve impact zal hebben op de vraag naar kantoren. 'De grote fondsen, die bulken van de cash, zitten niet te wachten op minder scherpe rendementen, want dan moeten ze hun bestaande portefeuille afwaarderen. Wel willen ze het juiste product.'

Ghelamco nam de grond 18 maanden geleden over van AG Real Estate, nadat dat jarenlang tevergeefs een klant had gezocht voor de site.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud