Goldman Sachs strijkt neer op de Louizalaan

Een luchtfoto van de Blue Tower aan de Bruselse Louizalaan. ©Photo News

Befimmo verkoopt na zeven jaar de Blue Tower aan de Louizalaan met een fikse meerwaarde aan het Amerikaanse Goldman Sachs.

De kantorenspecialist Befimmo incasseert 112 miljoen euro via de toekenning van een erfpachtrecht op 99 jaar op de Blue Tower. Befimmo kocht het kantoorgebouw met meerdere huurders in 2013 voor 78,5 miljoen euro, maar deed er ook 6 miljoen aan renovatiewerken aan.

Befimmo wilde de naam van de koper niet bekend maken. ‘Over de tegenpartij kunnen we niks vrijgeven, dat is contractueel zo bedongen’, zegt een woordvoerster. Volgens onze informatie gaat het wel degelijk om het Amerikaanse Goldman Sachs.

Goldman Sachs

Goldman Sachs, vooral gekend als zakenbank, beheert ook vastgoedfondsen. Na de financiële crisis, waarin de bank ook op vastgoed zware verliezen leed, was ze lange tijd weinig actief in vastgoed, zeker in Europa. Vandaag is Goldman Sachs terug. Er is veel geld en er is veel vraag naar vastgoed als een investeringsproduct.

Goldman Sachs was in België al enige tijd op zoek naar kantoortorens voor zijn fondsen. De Blue Tower is de eerste grote slag in België. Brussel is na Londen en Parijs een van de belangrijkste kantoormarkten van Europa.

Goldman Sachs was eerder geïnteresseerd in de Generali-portefeuille in Brussel, ook met zijn kroonjuweel op de Louizalaan. Maar die werd voor de neus van de zakenbank weggekaapt door de groep Patricia.

Het akkoord bevestigt de accurate waardering van de gebouwen van Befimmo in deze onzekere tijden.
Benoît De Blieck
CEO Befimmo

De deal maakt deel uit van de strategie van Befimmo om 'rijpe' activa te verkopen. ‘Dan heb je soms plots de goede locatie op het goede ogenblik, zoals nu. Er kunnen nog dergelijke transacties volgen', klinkt het bij Befimmo.

Mipim

Op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes in maart vorig jaar raakte bekend dat Befimmo een mandaat had gegeven voor de verkoop van de Blue Tower. Toen circuleerde een (hogere) vraagprijs van 120 miljoen euro.

De toren met 24 verdiepingen werd in 1976 gebouwd aan het einde van de Louizalaan. De toren van 29.000 vierkante meter is verhuurd aan een reeks kleinere bedrijven met 3/6/9-huurcontracten. Befimmo heeft er hard aan moeten werken. Eind 2017 bedroeg de leegstand 20 procent, vandaag is dat 10 procent.

Blue Tower is een van de grootste operationele kantoren in de portefeuille van Befimmo. De Louizalaan is minder in trek bij bedrijven vanwege de mindere bereikbaarheid. De laan kent een renaissance als duurdere woonwijk. De grote troef van de wijk is dat er geen kantoren meer kunnen bijkomen.

Meerwaarde

In de tweede helft van 2020 verwacht Befimmo een nettomeerwaarde in de boeken te schrijven van 22 miljoen euro. 'Het akkoord bevestigt de accurate waardering van de gebouwen van Befimmo in deze onzekere tijden', zegt CEO Benoît De Blieck. Befimmo realiseert op het gebouw een jaarlijks rendement op de investering (IRR) van 7 procent.

Dividend

Met de opgehaalde cash financiert Befimmo mee de lopende renovatieprojecten in de Brusselse Noordwijk. ‘Maar zo kunnen we ook onze groeicapaciteit op peil houden, met inachtneming van onze maximale schuldgraad’, zegt de woordvoerster van Befimmo. De schuldgraad van Befimmo zakt door de deal met 2,5 procentpunt, wat dus extra marge schept.

In het persbericht herhaalt Befimmo de recente dividendprognose van minstens 2,24 euro. Befimmo probeerde lang om in zijn transitieperiode - in afwachting van de grote Noordwijkprojecten - het vroegere divdend van 3,45 euro op peil te houden. In mei ging Befimmo dan toch overstag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud