Groen licht voor privatisering Antwerps Zorgbedrijf

Zorgbedrijf Antwerpen beheert 19 woon-zorgcentra in het Antwerpse. ©katrijn van giel

De privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen is zo goed als rond. Met honderden miljoenen privékapitaal wil de instelling senioren in heel Vlaanderen verzorgen.

De kogel is door de kerk: het Zorgbedrijf Antwerpen wordt opengesteld voor private investeerders. Daarvoor hebben de raad van bestuur van de instelling en het Antwerpse schepencollege deze week in alle stilte het licht op groen gezet. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

Zorgbedrijf Antwerpen ontstond in 2008 uit de verzelfstandiging van de Antwerpse OCMW-rusthuizen. De instelling beheert vandaag 46 dienstencentra, 3.500 serviceflats en 19 woon-zorgcentra in het Antwerpse.

De essentie

  • Het Antwerps Zorgbedrijf wordt geprivatiseerd
  • Dat biedt fiscale voordelen en vergemakkelijkt de expansie buiten Antwerpen
  • Op termijn kan het Zorgbedrijf uitgroeien tot de centrale publieke speler in de Vlaamse zorg
  • Vakbonden en oppositie hebben ideologische bezwaren tegen de privatiseringsplannen

Het stadsbestuur wil dat zijn Zorgbedrijf zelfbedruipend werkt. De omvorming tot privébedrijf levert fiscale voordelen op. Zo kunnen publieke zorginstellingen niet genieten van de verlaagde patronale bijdrage die de federale regering-Michel in 2016 via de taxshift invoerde. Daardoor loopt het Zorgbedrijf Antwerpen elk jaar miljoenen euro's mis.

Verder vergemakkelijkt een privatisering de ambitieuze expansieplannen van het Zorgbedrijf Antwerpen. Om de zorg betaalbaar te houden, streeft de instelling schaalvergroting na. Door zijn dominante positie binnen Antwerpen wil het Zorgbedrijf zijn activiteiten uitbreiden naar heel Vlaanderen. Dat valt moeilijk te rijmen met de positie van de stad Antwerpen als enige aandeelhouder.

Vandaag bezit het Zorgbedrijf Antwerpen onder de naam 'Zorgbedrijf Vlaanderen' al 750 serviceflats in 18 gemeenten buiten de stad. Het gaat niet alleen om een woon-zorgcentrum in Brasschaat en een dienstencentrum in Sint-Katelijne-Waver, maar ook om instellingen in het Limburgse Borgloon en de Oost-Vlaamse PvdA-burcht Zelzate.

40%
Mederi
Zorgbedrijf Antwerpen neemt een belang van 40 procent in Mederi, een sociaal secretariaat voor 1.200 zelfstandige thuisverpleegkundigen.

In zijn gedroomde omvorming tot centrale publieke aanbieder van seniorenzorg in Vlaanderen, deed het Antwerpse Zorgbedrijf alvast een opmerkelijke investering. Het Zorgbedrijf nam, net als i-mens (het fusiebedrijf rond Thuishulp en Solidariteit voor het Gezin), een belang van 40 procent in Mederi. Dat Aalsterse bedrijf is een sociaal secretariaat voor 1.200 zelfstandige thuisverpleegkundigen. Zo ontstaat onder Antwerpse vleugels een van de grootste spelers in Vlaamse thuiszorg, na het Wit-Gele Kruis.

Privékapitaal

Om alle groeiplannen te financieren, kondigde het Zorgbedrijf al in 2017 aan vers kapitaal te zoeken bij private investeerders. Zes spelers reageerden op die oproep, waaronder de vastgoedspeler AG Real Estate en het beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv.

Vorig jaar startten exclusieve gesprekken met het Vlaams publieke investeringsvehikel PMV, dat de Antwerpse superschepen Koen Kennis (N-VA) als voorzitter heeft. Ook de beursgenoteerde zorgvastgoedgroep Aedifica en de rusthuisuitbater Vulpia maken deel uit van het consortium rond PMV.

500 miljoen euro
Zorgbedrijf Antwerpen
Het stadsbestuur wil een kwart van Zorgbedrijf Antwerpen verkopen aan een externe partner. Dat kan makkelijk een half miljard euro opbrengen.

Maar de verkiezingen en de coronacrisis vertraagden het verkoopproces. Nu de nieuwe juridische structuur vorm krijgt, kan de verkoop in het najaar eindelijk landen. Insiders plakken een totale waarde van 2 miljard euro op het Antwerpse Zorgbedrijf. Als het stadsbestuur een kwart van zijn aandelen verkoopt, kan dat makkelijk een half miljard euro in het laatje brengen.

De privatisering van het Zorgbedrijf, een première in Vlaanderen, wachten nog enkele hindernissen. Zo moet het Vlaams Parlement een decreetswijziging goedkeuren, waardoor publieke welzijnsinstellingen een private rechtsvorm kunnen aannemen. Ook de Vlaamse regering moet de privatisering toestemmen. Oppositie en de vakbonden toonden zich erg kritisch voor de plannen. Zij vrezen dat de privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen de uitverkoop van de kwalitatieve publieke zorg inluidt.

Het Zorgbedrijf Antwerpen en de bevoegde Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA) wilden vrijdag niet reageren.

Zorgbedrijf Antwerpen

  • Beheert 46 dienstencentra, thuisdiensten (poetshulp, huishoudhulp), 3.500 serviceflats in Antwerpen en 19 woon-zorgcentra in Antwerpen en Brasschaat
  • Omzet: 300 miljoen euro (2020)
  • Nettowinst: 10 miljoen euro
  • Werknemers: 4.000
  • Eigenaar: Stad Antwerpen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud