Advertentie
netto

Grootste prijsstijging voor landbouwgrond in vijf jaar

De lage rentevoeten en het beperkte aanbod doen de prijzen van landbouwgrond stijgen.

In de eerste jaarhelft steeg de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in ons land met 10,3 procent. 'De interesse komt uit meer en uit kapitaalkrachtigere hoeken', zeggen onderzoekers, die waarschuwen dat toegang tot grond een belangrijk knelpunt voor de landbouw wordt.

De gemiddelde prijs van de Belgische landbouwgrond klokte in de eerste zes maanden van dit jaar af op 53.760 euro per hectare. Dat blijkt uit de nieuwe Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Dat is 10,3 procent meer dan het jaargemiddelde van 2020, goed voor de grootste klim van de afgelopen vijf jaar. Sinds 2016 gingen de prijzen met 36,9 procent omhoog. Landbouwgronden zijn gronden waarop gewassen worden geteeld of dieren worden gehouden. Het gaat dus niet om bossen of boomgaarden.

Onbetaalbaar voor landbouwers

‘Net zoals bij andere soorten vastgoed zit de prijs van de landbouwgrond in de lift. De voornaamste redenen zijn de lage rentevoeten en het beperkte aanbod’, zegt notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Onderzoekers zien ook andere verklaringen voor de prijsstijging. 'De interesse komt de voorbije jaren uit meer en uit kapitaalkrachtigere hoeken', zegt Anna Verhoeve, onderzoekster bij het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek. 'Zo heb je particulieren die hun tuin willen uitbreiden of weilanden kopen voor hun hobbydieren. Ook kopen grotere bedrijven in de landbouwketen zelf - genre retail of diepvriesspelers - stukken grond om een deel van hun aanbod zelf te produceren.'

De prijszetting is dermate hoog dat het verschil met de landbouwwaarde van die gronden gigantisch is.
Anna Verhoeve
Onderzoekster Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek.

Voor de familiale landbouw zijn de gevolgen groot. 'Een landbouwer kan zelden meer dan 45.000 euro voor 1 hectare grond betalen, terwijl andere spelers zonder problemen meer dan 100.000 euro neertellen', zegt Verhoeve. 'Ze doen niets wat niet mag volgens de huidige regelgeving. Maar de prijszetting is dermate hoog dat het verschil met de landbouwwaarde van die gronden gigantisch is. Zo wordt toegang tot grond een van de grootste knelpunten voor de landbouw.'

Grote verschillen per regio

‘De gemiddelde prijs geeft een goed beeld van de algemene trend, maar zegt niet per se iets over een specifiek perceel’, nuanceert van Opstal. ‘Landbouwgrond is een specifieke markt met grote prijsverschillen per provincie en zelfs per gemeente.’ Behalve de ligging bepalen ook de omgeving, de bodemstructuur en de kwaliteit van de grond de waarde.

25.800
lANDBOUWGROND
Een hectare landbouwgrond in Vlaanderen kost 25.800 euro meer dan in Wallonië.

‘Bovendien is niet-verpachte grond veel meer waard dan grond waarvan de pacht nog lang loopt’, zegt van Opstal. De meerprijs voor onverpachte landbouwgrond bedraagt zo'n 27 procent, blijkt uit het rapport 2020 van het Observatoir du foncier agricole wallon.

Vlaanderen kende de grootste prijsstijging in de eerste jaarhelft, met +10,7 procent tot gemiddeld 63.082 euro per hectare. In 2016-2021 steeg de gemiddelde prijs na inflatie met 27,2 procent.

In Wallonië komt de prijsstijging uit 8 procent, tot gemiddeld 37.283 euro. Dat betekent dat in Vlaanderen 25.800 euro meer per hectare betaald wordt dan in Wallonië.  

In Vlaanderen was in het eerste halfjaar de landbouwgrond het duurst in West-Vlaanderen (73.304 euro) en Antwerpen (72.522 euro). In vergelijking met 2020 steeg de gemiddelde prijs er respectievelijk met 5.843 euro en 9.388 euro.

In Vlaams-Brabant klom de gemiddelde prijs per hectare voor het eerst boven 50.000 euro (+ 13,4 %). Daarmee is Vlaams-Brabant de vierde duurste provincie van het land.

De derde plaats wordt bekleed door Oost-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van 61.206 euro per hectare (+ 2,6 %). Limburg is het goedkoopst met een gemiddelde prijs van 43.919 euro (+4 %).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud