Grootste uitbater van studentenkoten wil 205 miljoen ophalen

Christian Teunissen, CEO van Xior. ©Xior

Xior gaat voor 205 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Het vers kapitaal moet dienen om de groei in Spanje en Portugal te versnellen.

Xior  kondigt een kapitaalverhoging aan. En die is ruim groter dan verwacht, want het beurshuis KBC Securities ging uit van 140 miljoen euro. 

De vastgoedgroep wil 5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven en hoopt daarmee 205 miljoen euro op te halen. Het geeft de aandelen uit tegen 43 euro per stuk. Dat is een korting van 14 procent op de slotkoers van gisteren (50,60 euro).

Die slotkoers wordt wel nog aangepast voor een dividend dat betrekking heeft op de periode van 13 juni tot en met 28 oktober. Eigenaars van de nieuwe aandelen hebben geen recht op dat stukje dividend.

Portugal

De ruim 200 miljoen euro aan vers geld dient om al aangekondigde projecten in België (Namen) en Nederland (Groningen, Den Haag, Amstelveen, Rotterdam en Amsterdam) te financieren. 

Het kapitaal vloeit daarnaast naar Spanje en Portugal, sinds begin dit jaar Xiors tweede thuismarkt. De Brusselse 'kotmadam' kondigt op het Iberisch schiereiland nieuwe investeringen aan voor in totaal 171 miljoen euro: 130 miljoen voor 1.900 kamers in Lissabon en Porto, en 41 miljoen voor 206 koten in Barcelona.

De vastgoedgroep is al een tijdje bezig aan een offensief in het zuiden. Ze nam vorige maand nog een luxueuze studentencampus over in Madrid. Het aantal kamers in Spanje en Portugal stijgt van 1.190 naar ongeveer 3.290. Xior heeft in Portugal en Spanje intussen al meer geïnvesteerd (310 miljoen euro) dan het van plan was (250 miljoen euro). 

Door de kapitaalverhoging ziet Xior zijn schuldgraad zakken van 55 naar 37 procent. Dat geeft flink wat speelruimte (het doel is 55 procent) voor verdere expansieplannen. 'We zien nog veel groeikansen in België, Nederland, Spanje en Portugal', zegt Sandra Aznar, verantwoordelijk voor de relatie met investeerders. 

Lage rente

De portefeuille van Xior is 1,5 miljard euro waard, inclusief wat in de pijplijn zit. Bij de beursgang eind 2015 bedroeg de waarde nog 200 miljoen euro.

Het is al een tijd geleden dat een Belgisch bedrijf gebruikmaakte van zijn beursnotering om kapitaal op te halen. Door de lage rente zijn bedrijfsobligaties meer in trek als financieringsinstrument. Maar de operatie hoeft niet te verrassen. Gvv's (gereglementeerde vastgoedvennootschappen) als Xior zijn aan een sterke run bezig op de beurs. Xior ging dit jaar al 28 procent hoger.

De inschrijfperiode voor de kapitaalverhoging begint morgen en loopt tot 24 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud