Grootste veehouderij ter wereld te koop

Toeristen helpen het vee hoeden op Anna Creek Station. ©EPA

In Australië zoekt de grootste veehouderij ter wereld een koper. Verspreid over vier staten en meer dan drie keer zo groot als België. Vraagprijs: 325 miljoen Australische dollar (224 miljoen euro).

De veehouderij heeft een oppervakte van 101.000 vierkante kilometer en omvat tien veebedrijven in de Australische outback. Er worden meer dan 170.000 runderen gekweekt. Het grootste perceel is Anna Creek Station, gelegen in het noorden van Zuid-Australië en goed voor 23.000 vierkante kilometer.

Wie plannen heeft om het domein te kopen, zal een week moeten vliegen om het in zijn totaliteit te kunnen inspecteren. EY South Australia, dat de verkoop in goede banen moet leiden, zegt op de nieuwssite news.com.au dat er heel wat interesse is, onder meer uit Australië, Azië, Noord-Amerika en Europa. Australisch rundvlees is van hoge kwaliteit en ligt goed in de markt, onder meer in de Aziatische groeilanden.

De eerste ronde van de verkoop wordt in juli afgesloten. Het is de bedoeling dan een shortlist met zes tot twaalf kandidaten over te houden.

De grond is gewaardeerd op 325 miljoen Australische dollar, maar de uiteindelijke verkoopprijs komt waarschijnlijk hoger uit.

Het bedrijf is al vijf generaties in handen van familie van de illustere Australische veefokker Sir Sidney Kidman. S Kidman and Co bezit nu nog 98 procent van de aandelen. De onderneming verkoopt om in de Australische landbouw en andere activiteiten te investeren.

Kidman liep op zijn dertiende - het was toen 1870 - van huis weg met vijf shilling op zak en een eenogig paard. Na gewerkt te hebben als veedrijver en klusjesman begon hij veehouderijen te kopen. Die strekten zich uiteindelijk uit over verschillende staten: West-Australië, Zuid-Australië, Queensland en het Noordelijk Territorium.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud