Home Invest doet het voor de 21ste keer

Home Invest Belgium, de specialist in residentieel vastgoed in het Brusselse, maakte ook in het eerste coronajaar zijn reputatie van trage, maar gestage groeier waar. Zowel de vastgoedportefeuille (+2,5%) als het dividend (+2,1%) steeg in 2020 voor de 21ste keer op een rij.

Home Invest Belgium sloot 2020 af met een vastgoedportefeuille van 645,63 miljoen euro, een toename met 2,5 procent. Sinds de beursgang van de groep van de familie Van Overstraeten in 1999 is die portefeuille elk jaar in waarde gestegen.

De portefeuille is gefocust op Brussel (67,6%). Home Invest breidt wel almaar meer uit naar Wallonië (13,3%), Vlaanderen (9,9%) en Nederland (9,2%).

Optimistisch

Ondanks de coronacrisis is het nettohuurresultaat toegenomen tot 26,23 miljoen euro (+4,4%) en bleef de gemiddelde bezettingsgraad bijna stabiel. In de portefeuille van meer dan 2.400 wooneenheden bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad in 2020 94,3 procent. De EPRA-winst, de winst gezuiverd volgens de internationale normen, steeg met 15 procent tot 14,6 miljoen euro of 4,44 euro per aandeel.

Sven Janssens, de CEO van Home Invest Belgium, is optimistisch over de huurmarkt, vooral in de grote steden.

Home Invest Belgium is optimistisch over de toekomst van de huurmarkt, zeker in de grote steden. 'Door de demografische toename in grootsteden stijgt op die locaties de vraag naar woongelegenheid. Inwoners hebben steeds meer nood aan flexibiliteit, waardoor ze vaker een huurappartement verkiezen boven een gekochte woning', zegt Sven Janssens, de CEO van Home Invest Belgium.

De portefeuille van Home Invest Belgium bestaat voor 89,9 procent uit residentieel verhuurvastgoed. Het is in België de enige beursgenoteerde gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) die alleen focust op de gewone privéwoningmarkt. De nieuwkomer Inclusio mikt op het segment van mensen die (nog) geen sociale woning kunnen krijgen, maar moeilijk of niet de gewone huurprijs van een woning kunnen betalen.

Meer dan de helft van de portefeuille is jonger dan tien jaar. Home Invest Belgium zet in op rotatie. De verkochte wooneenheden in 2020 gingen de deur uit met een meerwaarde van 5 procent op hun boekwaarde.

Schuldgraad

De schuldgraad is gestegen van 51,4 naar 52,4 procent. De groep wil niet verder gaan dan 55 procent. Dat betekent dat slechts marge is voor zo'n 30 miljoen euro aan bijkomende engagementen. De groep heeft niet meteen een traditie van kapitaalverhogingen.

De raad van bestuur zal de algemene vergadering voorstellen
een brutodividend van 4,95 euro per aandeel uit te keren. 82 procent van de uitkeerbare winst wordt uitgekeerd. Dat is het laagste percentage in jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud