Advertentie
Advertentie
netto

Huizenprijzen gaan door het dak

©BELGA

Voor het eerst in jaren stegen de prijzen van appartementen (+3 procent) en vooral van huizen (+4 procent) beduidend meer dan de inflatie (+1,67 procent). Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen voor de eerste zes maanden van dit jaar. De volumes dalen licht.

De prijzen van huizen zitten in een duidelijke opwaartse trend. Een huis kostte in België in het tweede kwartaal voor het eerst gemiddeld meer dan 250.000 euro. Zowel voor de eerste zes maanden van dit jaar als in het tweede kwartaal werden historische recordprijzen genoteerd, voor België als geheel en ook voor elk van de drie gewesten.

De prijsstijging van 4,1 procent in de eerste zes maanden van dit jaar is, in vergelijking met dezelfde periode een jaar voordien, beduidend meer dan de inflatie in die periode (1,67 procent).

Advertentie

‘Huizen waren in het voorbije jaar niet alleen waardevast, ze leverden opnieuw een meerwaarde op’, stelt notaris Bart Van Opstal vast. In de periode 2013-2018 steeg de prijs van een huis in ons land met 11,2 procent. Dat is amper meer dan de inflatie in die periode (9,74 procent).

Verschijnt de tabel hieronder niet? Bekijk ze dan via deze link.

Appartementen

In de eerste zes maanden was er een stijging van de prijzen van appartementen met 3 procent voor België. De prijsstijgingen zijn wel minder algemeen en minder uitgesproken dan bij de huizen.

Hoeveel duurder werd een woning in uw gemeente?

Bekijk op onze interactieve vastgoedkaart alle prijzen en prijsevoluties van huizen, appartementen en gronden per gemeente.

Voor het eerste halfjaar zijn er enkel nieuwe recordprijzen in Brussel (237.065 euro, +3 procent) en in Vlaanderen (223.807 euro, + 3 procent). Op kwartaalbasis noteerden dan weer enkel België (219.137 euro, +2 procent) en Wallonië (174.619 euro, +3 procent) een nieuw record.

Advertentie

Bestaande appartementen voelen de impact van de vele nieuwbouwappartementen. Vorig jaar werden bouwvergunningen afgeleverd voor 50.143 nieuwe woongelegenheden. Het ging voor 62 procent om appartementen - drie decennia geleden was dat nog maar een derde.

De prijsstijgingen van appartementen in de periode 2013-2018 met 9 procent waren net voldoende om de inflatie bij te houden.

Verschijnt de tabel hieronder niet? Bekijk ze dan via deze link.

Bouwgronden

Ook de prijs voor bouwgrond per vierkante meter bleef stijgen. In de eerste zes maanden werd in België gemiddeld 199,8 euro betaald (+3 procent). In Vlaanderen was er een toename met 3 procent tot 261,3 euro per vierkante meter, alweer een record.

Vanwege de hoge prijzen per vierkante meter en de kleinere kavels die vaak stedenbouwkundig worden opgelegd, daalt de gemiddelde oppervlakte van een perceel. Maar ook de prijs van een bouwgrond zit in het eerste halfjaar op een recordniveau met 135.016 euro voor België en 164.761 euro voor Vlaanderen.

Verschijnt de tabel hieronder niet? Bekijk ze dan via deze link.

Adempauze

Op het vlak van de volumes spreekt Van Opstal toch van ‘een adempauze’. In de eerste zes maanden verwisselden 1,2 procent minder woningen van eigenaar dan een jaar geleden. ‘Er was in de eerste vijf maanden van dit jaar een daling van de volumes. Men ging ervan uit dat dat het gevolg was van uitstelgedrag vanwege de nieuwe registratierechten die van kracht werden in Vlaanderen vanaf 1 juni. In plaats van een inhaalbeweging in de maand juni zagen we evenwel een daling. Het wordt uitkijken naar de evolutie in de volgende maanden.’

De woningmarkt profiteert van de nog steeds historisch lage rentetarieven. Lenen tegen iets meer dan een procent is voor sommigen nog steeds mogelijk. Ook de verder dalende werkloosheid, het grote consumentenvertrouwen en de spaarboekjes die niets meer opbrengen spelen in de kaart van vastgoed.

Via onze digitale kaart kunt u zien hoeveel de prijzen van het vastgoed in uw gemeente in de eerste zes maanden van dit jaar zijn gestegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.