Advertentie
Advertentie
netto

Huizenrush in Ardennen, Coucke-effect in Durbuy

©Kristof Vadino

De Ardennen worden alsmaar populairder voor tweedeverblijvers, ook bij Vlamingen. Die tendens werd door de coronacrisis nog verder aangewakkerd.

In de Ardennenbarometer neemt de Federatie van het Notariaat (Fednot) de twintig gemeenten met het grootste aantal kopers uit andere provincies onder de loep. Daaruit blijkt dat 2020 een goed jaar was voor de vastgoedactiviteit in de regio, met een stijging van 5,3 procent op jaarbasis. Dat terwijl de activiteit op nationaal niveau in 2020 een daling kende van 2,7 procent.

'Voor corona waren de Ardennen al populair, maar in de loop van vorig jaar groeide de belangstelling nog meer. Soms was de vraag naar vastgoed zo groot dat er bijna geen woningen meer te koop stonden', duidt Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy.

Advertentie
174.245
euro
Een huis in de Ardennen kost gemiddeld 174.245 euro. Dat is een stuk goedkoper dan de gemiddelde woning in Wallonië (208.642 euro).

De toegenomen vraag en activiteit hadden tot gevolg dat ook de prijzen voor een tweede verblijf in de Ardennen toenamen. Met een stijging van 10,8 procent was de stijging bijna dubbel zo groot als die op nationaal niveau (+5,7 procent). Toch blijft een huis in de Ardennen met gemiddeld 174.245 euro een stuk goedkoper dan de gemiddelde woning in Wallonië (208.642 euro).

Hoe wordt een tweede verblijft belast?

Wilt u meer weten over de aankoop van een tweede verblijf? Met welke kosten moet u rekening houden, en hoe wordt uw tweede verblijf belast? U leest het hier.

Ook bij Vlamingen is een tweede verblijf in de Ardennen alsmaar meer in trek. In sommige gemeenten was meer dan een op de drie kopers in 2020 een Vlaming. Het gaat daarbij vooral om oudere kopers tussen 51 en 65 jaar en 65-plussers.

'In en rond Durbuy speelt het Marc Coucke-effect. De vele restaurants en het recreatiepark maken zowat de hele streek extra aantrekkelijk', zegt Dumoulin. Ook bouwgronden konden mee profiteren van de toegenomen interesse.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.