Huurinkomsten Xior stijgen met twee derde

Xior kocht studentenkoten in Leiden na de kapitaalverhoging, en is nu gevoelig groter in Nederland dan in België. ©xior

De beursgenoteerde kotmadam beheert sinds de kapitaalverhoging vorig jaar meer dan dubbel zo veel vastgoed als ten tijde van de beursgang eind 2015.

Xior verhoogde in 2017 de bezettingsgraad met een half procentpunt tot 97,9 procent en het gemiddelde huurrendement van 5,6 naar 5,7 procent. Tegelijkertijd verdubbelde de waarde van de vastgoedportefeuille vol studentenkoten bijna (+84%), na een kapitaalverhoging in het midden van het jaar. Door dat alles steeg het nettohuurresultaat met 67 procent of ruim twee derde, in absolute cijfers, tot 18,2 miljoen euro.

De onderliggende winst per aandeel (de zogenaamde EPRA-winst) steeg van 1,17 naar 1,43 euro. Omdat die winst voor een minder groot deel (84% i.p.v. 98,3%) wordt uitbetaald, gaat het dividend van 1,15 euro bruto naar 1,2 euro bruto. Dat biedt, voor een vastgoedaandeel, een mager nettorendement van 2,7 procent in verhouding tot de slotkoers van donderdagavond. Het brutodividend van 1,2 euro werd al maanden geleden aangekondigd, en wordt nu bevestigd.

Xior heeft er dus een jaar van grote groei op zitten, dankzij de kapitaalverhoging van 84 miljoen. Dat deed de vastgoedgroep deels 'op de poef'; de schuldgraad steeg van 50,7 naar 53,6 procent. Voor verdere groei zal een nieuwe kapitaalverhoging nodig zijn. Wettelijk mag een GVV niet boven 60 procent gaan; de meeste banken eisen dat dit minder dan 55 procent blijft, als voorwaarde voor hun leningen.

Het geld van de kapitaalverhogingen vloeide naar nieuwe projecten in Nederland. Daardoor is Xior nu in meer dan dubbel zoveel steden aanwezig bij onze Noorderburen (12) als in Vlaanderen en Brussel (5). Het aantal koten loopt minder ver uiteen: in ons land zijn dat er 2.233, in Nederland 3.011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content