Huurrendement Aedifica daalt

Een rusthuis in Duitsland dat Aedifica onlangs kocht ©rv

Vastgoedgroep Aedifica komt traditiegetrouw met sterke cijfers, al valt de daling op van de recurrente huurprijzen op.

Over het eerste kwartaal van het boekjaar 2014-2015, dat op 1 juli van start ging, boekte Aedifica 11,2 miljoen euro huurinkomsten, een stijging met 18 procent tegenover een jaar eerder. Maar die toename is nagenoeg uitsluitend te danken aan de uitbreiding van de portefeuille. Op vergelijkbare basis daalden de huurinkomsten met drie procent. 'Maar die evolutie is geheel volgens budget, zelfs iets beter', zo staat in een persbericht.

De daling op recurrente basis komt volledig op rekening van de appartementsgebouwen (-8%) en de hotels (-3%). De inkomsten uit bejaardentehuizen stegen op vergelijkbare basis met 1 procent. 'Dit toont de relevantie aan van de investeringsstrategie van Aedifica in dit segment (senioren), dat nu al meer dan 65 procent van de omzet genereert', aldus het bedrijf.

Dat appartementen minder huurontvangsten genereerden, heeft te maken met het slechtere economische klimaat, de afbouw van contracten van minder dan drie maanden, de renovatie van sommige appartementen en de omschakeling van gemeubelde naar niet-gemeubelde appartementen, klinkt het. Voor de hotels werden nieuwe, lagere tarieven onderhandeld 'om de kasstromen en de waardering van de activa te verzekeren'.

Omdat de huurinkomsten op vergelijkbare basis daalden, maar ook omdat de waarde van het vastgoed steeg, zakte het brutorendement tegenover een jaar geleden: voor bejaardentehuizen van 6,0 naar 5,9 procent, voor appartementen van 6,0 naar 5,4 procent en voor hotels van 6,6 naar 6,2 procent. Voor de volledige portefeuille was er dan een daling van 6,1 naar 5,8 procent. 

Tijdens het voorbije kwartaal steeg de reële waarde van de vastgoedbeleggingen in exploitatie met 48 miljoen tot 814 miljoen euro. Inclusief projecten in ontwikkeling gaat het om een toename met 53 miljoen tot 838 miljoen. Daarvan bevindt zich 46 procent in Vlaanderen, 36 in Brussel, 13 in Wallonië en 5 procent in Duitsland. De globale bezettingsgraad bedroeg op 30 september 98 procent, de schuldgraad lag met 47,4 procent ver onder het wettelijke maximum van 65 procent.

Tot 19 november kan de aandeelhouder voor het boekjaar 2013-2014 opteren voor een keuzedividend. Het aandeel kende dit jaar een gunstige evolutie. Op 30 juni noteerde het nog 50,00 euro, op het einde van het kwartaal 52,03 euro en vandaag/donderdag sloot het op 54,60 euro, na een winst van 0,5 procent. Sinds zijn dipje in augustus werd het al ruim tien procent duurder.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud