Immobel en Breevast cashen op federale politie

Het rijksadministratiefcentrum, naast de Finance Tower. ©Jean Jdujardin

De ontwikkelaars Breevast en Immobel hebben een brutomarge gerealiseerd van 100 miljoen euro (30%) op het gebouw dat de federale politie huurt als hoofdzetel.

De twee ontwikkelaars Breevast (60%) en Immobel (40%) kochten tien jaar geleden het vroegere Rijksadministratief Centrum (vlak naast de Financietoren) voor 27 miljoen euro. 21 miljoen euro werd meteen terugverdiend door het gebouw nog twee jaar te verhuren aan de overheid. De promotoren investeerden in totaal zo’n 230 miljoen euro.

Begin dit jaar verkochten ze het eerste deel van het project Belair aan het Duitse Hannover Leasing en het Chinese staatsfonds Gingko Tree Investment voor 330 miljoen euro. De federale politie investeerde zelf nog eens 40 miljoen euro voor de eigen inrichting.

Exorbitant

Sommige critici noemen de winstmarge exorbitant. De overheid wist tien jaar geleden niet wat gedaan met het gebouw. Het zat vol asbest en moest zwaar worden gerenoveerd. Om de begroting niet te zwaar te belasten werd in die jaren zo veel mogelijk vastgoed afgestoten.

De mooie verkoopprijs is ook toe te schrijven aan de hoge huurprijs (195 euro per m² per jaar), de kredietwaardigheid van de huurder en de looptijd van het contract (18 jaar). Ondanks de crisis konden de ontwikkelaars de concurrentie ten volle laten spelen voor de 80.000 m² kantoorruimte. De Europese Commissie wou evenveel betalen. Minister Didier Reynders drukte het dossier door in voordeel van de federale politie.

Eerder ontstond deining toen Glenn Audenaert, gewezen topman van de federale politie, verklaarde dat hij geld had ontvangen van Frank Zweegers, de eigenaar van Breevast. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud