Immomakelaars willen loon kandidaat-huurders opvragen

©shutterstock

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars erkent dat het een gevoelig thema is, 'maar we zouden er veel tijd mee besparen'.

Immomakelaars willen een beter zicht krijgen op het inkomen van kandidaat-huurders om te vermijden dat ze hen woningen tonen die boven hun budget liggen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

Duidelijke regels

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), het controle- en tuchtorgaan van de sector, pleit ervoor duidelijke regels op te stellen. Nu vraagt zo'n 55 procent van de immomakelaars voor of tijdens het plaatsbezoek naar het inkomen van de kandidaat-huurders, wat soms tot problemen leidt. Hoewel de Vlaamse huurwetgeving vaag blijft over welke documenten in welke fase opgevraagd kunnen worden, vindt de Gegevensbeschermingsautoriteit dat dat in de contactfase niet mag. De tuchtkamer van het BIV heeft de neiging die laatste te volgen.

Het BIV vraagt nu aan de minister van Consumentenzaken, Nathalie Muylle (CD&V), toe te laten het loon van kandidaat-huurders op te vragen. 'We merken dat veel mensen de huursommen onderschatten en panden willen bezichtigen die ze zich niet kunnen veroorloven. Dat is voor iedereen tijdverlies. In de regel mag de huur niet hoger zijn dan één derde van het gezinsinkomen' zegt woordvoerster Dorien Stevens.

Kat sturen

De immomakelaars klagen voorts aan dat kandidaat-huurders steeds vaker niet komen opdagen voor een bezoek. Uit een bevraging bij 659 Vlaamse vastgoedmakelaars blijkt dat negen op de tien makelaars daar ervaring mee heeft. Bijna een derde van de Vlaamse vastgoedmakelaars geeft aan dat bij een kwart tot de helft van de geplande bezoeken de kandidaat niet komt opdagen, zonder vooraf te verwittigen.

Het BIV benadrukt dat dat nefaste gevolgen heeft voor de makelaar en de huidige bewoner. 'Het maakt ook dat de zoektocht van andere kandidaten die wel correct handelen langer aansleept', zegt Stefaan Leliaert, de voorzitter van het BIV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud