Intervest Offices broedt op kapitaaloperatie

©Z

De vastgoedbevak Intervest Offices & Warehouses broedt op een kapitaaloperatie. Ze heeft verschillende banken gecontacteerd om bij beleggers te polsen naar de interesse voor zo’n operatie. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Volgens onze informatie zit het proces nog in een pril stadium en is de knoop formeel nog niet doorgehakt. De vorm van de operatie - een kapitaalverhoging of een obligatie-uitgifte - staat nog niet vast. Intervest-topman Jean-Paul Sols reageert verbaasd. Maar hij zegt ook dat ‘herfinancieringsmogelijkheden altijd wel worden bekeken’.

De schuldgraad van Intervest Offices bedroeg eind september 49,9 procent na een grote logistieke aankoop midden 2011. Die is al volledig gefinancierd. Het is veruit de hoogste schuldgraad van de voorbije vijf jaar voor de bevak. Als Intervest Offices nieuwe opportuniteiten wil grijpen, kan vers kapitaal welkom zijn.

De bevak had eind september een leegstand van 16 procent, het hoogste cijfer in de sector. Een recessie kan de leegstand opnieuw doen stijgen en de waardering van het vastgoed doen dalen. De schuldgraad zou dan verder kunnen stijgen zonder dat er een aankoop gebeurt.

Intervest trok midden 2010 voor het laatst naar de kapitaalmarkt. Het plaatste toen een obligatielening met een looptijd van vijf jaar voor een bedrag van 75 miljoen euro.

Twee nieuwe bevaks

Er zitten nog twee andere kapitaaloperaties in de pijplijn in de vastgoedsector op Euronext Brussel: Whitewood Capital en Amandel (groep Bernaerts). Whitewood kreeg midden oktober zijn erkenning als bevak, Amandel een maand later. Nieuwe bevaks moeten binnen het jaar na hun erkenning naar de beurs. Of dat nog voor de zomer zal gebeuren, hangt af van het beursklimaat. Het kan zelfs nog voor het eerste kwartaal zijn, verklaarde CEO Frédéric Van der Planken aan het persagentschap Reuters.

Bij aanvang zal de bevak Amandel een portefeuille hebben van zo’n 390 miljoen euro. Whitewood Capital heeft een portefeuille van 131 miljoen euro en telt kantoren in België en Nederland.

Het is van de introductie van Immo Moury in juni 2008 geleden dat nog een bevak naar de beurs trok. Dat was maar een operatie van 17 miljoen euro. De laatste beursgang in Brussel was die van Movetis in december 2009.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud