Kantorenmarkt Gent blijft ongewoon sterk
De Gentse kantormarkt blijft in zeer goede doen. Met de opname van 70.000 vierkante meter op de kantorenmarkt was 2010 het op een na beste jaar van het decennium voor de stad. De leegstand zit al drie jaar in de buurt van de 4,4 procent. In tegenstelling tot in Antwerpen en Brussel is de vraag naar kantoren er al jaren groter dan het aanbod.
De Dienst Economie van de stad Gent registreerde in 2010 67 transacties, goed voor 70.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Dat is het op één na hoogste volume van de afgelopen tien jaar. Het gemiddelde van het voorbije decennium was maar 44.000 vierkante meter. In het jaar 2007 was er een recordopname van 90.000 vierkante meter. De totale kantorenvoorraad in Gent bedraagt momenteel 1,36 miljoen vierkante meter.
'De hoge opname van kantoren in 2010 is mede het gevolg van de realisatie van de strategische projecten op de site The Loop en aan het station Gent-St.-Pieters waarvoor de eerste transacties werden goedgekeurd. Op dit moment is reeds 25 procent van de totale te ontwikkelen kantooroppervlakte op de site The Loop en aan het station Gent-St.-Pieters ingenomen. Dit gebeurde nog voor de kantoorgebouwen effectief zijn gebouwd'. benadrukt Mathias De Clercq, de Gentse eerste schepen.
Leegstand
De voorbije tien jaar is in Gent zowat 200.000 vierkante meter aan kantoren gebouwd. Toch is de leegstand in Gent vandaag heel laag. Eind 2010 bedroeg de totale leegstand 60.000m² of 4,4 procent ten opzichte van de totale kantorenvoorraad. Zeker in vergelijking met andere steden als Brussel (12 procent), Antwerpen (10 procent) en Mechelen (10 procent) is dat een sterke prestatie. Enkel Leuven heeft net als Gent al jaren een lage leegstand (3 à 4 procent). Het is ook beduidend beter dan in Nederland. Daar staat over het hele land gemiddeld 13,9 miljoen vierkante meter (1.300 voetbalvelden) of 13,9 procent van alle kantorenruimte te huur.
Een frictieleegstand van 6 procent (frictieleegstand is de leegstand die noodzakelijk is om de kantorenmarkt naar behoren te doen functioneren) wordt als aanvaardbaar beschouwd om de directe vraag naar kantoren op te vangen. De leegstand in Gent is gedaald van 9,1 procent in 2005 en stabiliseert sinds 2008 rond de 4 procent.
Huurprijzen
De gemiddelde huurprijs op de Gentse kantorenmarkt bedroeg in 2010 110 euro/m² per jaar. ‘De prime rents’, de zogenaamde tophuren voor nieuwbouwlocaties, bedroegen 140 euro/m² per jaar.
Plannen
De komende vijftien jaar wil de stad Gent vop The Loop en aan Gent-Sint-Pieters 240.000 m² kantoren ontwikkelen. Elders in de stad (o.a. aan het Arteveldestadion) is nog eens zo'n 35.000 m² voorzien.
'Dit is geen dreigend overaanbod, maar beantwoordt aan de groei van Gent. Bedrijven als Kinepolis verhuizen hun hoofdzetel van Brussel naar Gent. We versterken onze positie als draaischijf voor Oost- en West-Vlaanderen. Gent is ook de grootste onderwijsstad van Vlaanderen. Dat trekt brains en bedrijven aan,' aldus Mathias De Clercq.
Meest gelezen
- 1 Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie federale regering uit
- 2 Arco belegt bij federale overheid en banken
- 3 Hendrik Bogaert (ex-CD&V) verkoopt uitzendkantoor en wordt investeerder
- 4 Havens Antwerpen-Brugge en Rotterdam gaan samenwerken: 'In Europa elkaar de tent uit concurreren is gewoon niet slim'
- 5 AG Insurance en Belfius verhogen rente op spaarverzekering