Advertentie
Advertentie
netto

Klacht immosector tegen verbod plaatsbezoeken verworpen

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Raad van State verwerpt de argumentatie van de vastgoedsector. 'Onbegrijpelijk dat de hoogdringendheid niet wordt erkend', reageert Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

De Raad van State heeft de zaak bij hoogdringendheid van de vastgoedsector tegen het verbod op plaatsbezoeken verworpen. De twee vorderingen tot schorsing zijn verworpen, zo meldt de Raad van State zaterdag in een persbericht. Er is volgens de Raad geen sprake van hoogdringendheid.

Met de huidige verstrengingen van de maatregelen tegen het coronavirus werden plaatsbezoeken verboden. De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia vonden dat niet kunnen en trokken naar het hoogste administratieve rechtscollege van het land.

Advertentie

Voor heel wat mensen zijn die huisbezoeken broodnodig omdat ze effectief dringend moeten kunnen verhuizen. Denk maar aan mensen die te maken krijgen met intrafamiliaal geweld of dreigende CO-vergiftiging.

Matthias Diependaele
Vlaams minister van Wonen (N-VA)

Een eerste zaak tegen het ministerieel besluit (MB) in kwestie en de bijhorende 'FAQ' wijst de Raad van State af 'omdat geen van de verzoekende partijen onderbouwt waarom het verbod dergelijke ernstige gevolgen heeft dat een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid is vereist'. Twee andere verzoekers die vonden dat hun recht op huisvesting geschonden is omdat ze niet tijdig een nieuwe, kwalitatieve en betaalbare woonst kunnen vinden, tonen volgens de Raad niet aan dat er 'een nakend of reëel gevaar dreigt dat een schorsingsmaatregel zou kunnen rechtvaardigen.'

Geen notie

Ook bij een tweede vordering, enkel tegen het MB, van de vastgoedsector dringt een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid zich niet op.

'Het is onbegrijpelijk dat de hoogdringendheid niet wordt erkend', vindt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). 'Ik spreek me niet uit over de zaak ten gronde. Maar men heeft hier blijkbaar geen notie van wat er gebeurt op het terrein. Voor heel wat mensen zijn die huisbezoeken broodnodig omdat ze effectief dringend moeten kunnen verhuizen. Denk maar aan mensen die te maken krijgen met intrafamiliaal geweld of dreigende CO-vergiftiging. Ik vraag me oprecht af hoe de raadsheren en -dames kunnen uitleggen dat dat niet hoogdringend zou zijn?'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.