Koreanen azen op nieuwe kantoren Microsoft en KPMG

©Philippe Van Gelooven / CODIC

De Koreanen veroveren de Belgische vastgoedmarkt. Na vorige deals in Brussel azen ze op de nieuwe kantoortoren The PassPort op Brussels Airport.

Koreaanse investeerders voeren exclusieve onderhandelingen over de aankoop van de nagelnieuwe The PassPort, naast de nieuwe vipterminal op Brussels Airport. KPMG en Microsoft zijn er de hoofdhuurders.

The PassPort

Oppervlakte: 27.478m².

Verdiepingen: 8.

Parkings binnen: 361.

Architect: Jaspers - Eyers Architects.

Huurders: KPMG, Microsoft, Tribes (coworking), Etex, Redevco.

Bezettingsgraad: 100 procent.

Bod Koreanen: 137 miljoen euro.

Het Koreaanse KTB Investment is bereid namens enkele institutionele investeerders (via de fondsmanager AXA) zo’n 137 miljoen euro te betalen voor het gebouw van 27.000 vierkante meter. Het voert vergevorderde, exclusieve onderhandelingen met de Belgische ontwikkelaar Codic, vernam De Tijd. De Koreanen aanvaarden naar verluidt een rendement van minder dan 4 procent, wat zeer uitzonderlijk is op de Belgische markt.

De luchthaven van Zaventem wordt gezien als een absolute toplocatie. Die is niet echt toegankelijker met de auto dan andere locaties in de buurt van de Brusselse ring, maar sinds de realisatie van de Diaboloverbinding scoren weinig locaties zo goed met lucht- én treinverbindingen. Het centrum van Brussel is op een kwartier bereikbaar. Bovendien zijn de fiscale en andere lasten in Brussel soms tot 40 euro per m² per jaar gehuurde ruimte hoger dan in de periferie.

Tot 2012 waren Zuid-Koreaanse investeerders nauwelijks aanwezig op de Belgische markt. Maar met enkele opvallende deals hebben ze de voorbije twee jaar een portefeuille van ruim 1 miljard euro bijeengesprokkeld, berekende de vastgoedmakelaar CBRE. De opvallendste trofeeën van de Koreanen zijn de gebouwen Egmont (verhuurd aan Buitenlandse Zaken en verkocht door Cofinimmo voor 369 miljoen euro) en de Engie-torens vlak bij het Noord-Station (voor 60% verkocht door AG Real Estate voor 228 miljoen euro). De Koreanen zijn ook eigenaar van de Astro-toren, Square Meeus 16 en Brederode 9-13.

137 miljoen
Het Koreaanse KTB Investment is bereid zo’n 137 miljoen euro te betalen voor het gebouw van 27.000 m².

Codic realiseerde op de luchthaven ook de aanpalende kantoortoren Gateway, verhuurd aan Deloitte. Het gebouw is in handen van Befimmo. Er zijn geen concrete plannen voor nog meer kantoren. Logistiekevastgoedontwikkeling is vandaag de prioriteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud