Kritiek op goedgekeurde privatisering Antwerps Zorgbedrijf

©katrijn van giel

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond een herstructurering van het Zorgbedrijf goedgekeurd. Maar de privatiseringsplannen botsen op kritiek.

De omstreden privatisering van het Zorgbedrijf Antwerpen staat een stap verder. Na groen licht van de raad van bestuur en het schepencollege keurde maandagavond ook de Antwerpse gemeenteraad de nieuwe structuur van het stedelijke zorgbedrijf goed.

Zorgbedrijf Antwerpen ontstond in 2008 uit de verzelfstandiging van de Antwerpse OCMW-rusthuizen. De instelling beheert 46 dienstencentra, 3.500 serviceflats en 19 woon-zorgcentra in het Antwerpse. Om te profiteren van schaalvergroting wil het Zorgbedrijf zijn activiteiten uitbreiden naar heel Vlaanderen.

Om die expansie mogelijk te maken doet het Zorgbedrijf een beroep op private investeerders. Vorig jaar begonnen exclusieve gesprekken met het Vlaams publieke investeringsvehikel PMV. Ook de beursgenoteerde zorgvastgoedgroep Aedifica en de rusthuisuitbater Vulpia maken deel uit van het consortium rond PMV.

Nog niet rond

Vakbonden en oppositie uiten felle kritiek op die plannen. 'De kleinschalige zorg die nodig is, staat haaks op het snel uitbreiden en de concurrentielogica', stelde gemeenteraadslid Karen Maes (Groen). 'De kwaliteit en toegankelijkheid dreigen het slachtoffer te worden, en dus ook de zorgbehoevende én het personeel, als de zorg niet langer centraal staat.' Lise Vandecasteele (PvdA) waarschuwde dat private commerciële partners 'rendement verwachten en steeds meer winst willen maken. Als Zorgbedrijf ben je daar dan aan gebonden.'

De kleinschalige zorg die nodig is, staat haaks op het snel uitbreiden en de concurrentielogica.
Karen Maes
Antwerps gemeenteraadslid (Groen)

Afscheidnemend schepen van Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA), die de politiek verlaat om de fusie tussen de Antwerpse ziekenhuisgroepen GZA en ZNA in goede banen te leiden, hekelde de 'bangmakerij' van de linkse oppositiepartijen. 'Wat we echt gaan doen, is private partners laten meebouwen aan kwaliteitszorg in Antwerpen én daarbuiten', zegt hij. 'We willen de zorg haalbaar en betaalbaar houden voor iedereen. We garanderen ook dat de werknemers er niet op achteruit gaan.'

Ook coalitiepartner Vooruit steunt de beslissing. 'Dankzij een schaalvergroting buiten Antwerpen kan ook in Antwerpen kleinschalige zorg worden gegarandeerd', klonk het.

De privatisering van het Zorgbedrijf, een première in Vlaanderen, is nog niet helemaal rond. Het Vlaams Parlement moet de komende weken een decreetswijziging goedkeuren, waardoor publieke welzijnsinstellingen een private rechtsvorm kunnen aannemen. Pas daarna herbeginnen de aanslepende onderhandelingen met het consortium rond PMV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud