Advertentie

Kwakkelend Evergrande vermijdt wanbetaling op het nippertje

Een arbeider voor de Chinese hoofdzetel van Evergrande. ©AFP

Op een zuchtje van de deadline heeft het Chinese Evergrande een cruciale rentebetaling gedaan. Toch zijn de gevaren voor de noodlijdende vastgoedreus allesbehalve geweken.

Opluchting op de Aziatische beurzen vrijdagmorgen, na berichten dat Evergrande aan een langverwachte rentebetaling voldaan heeft. Het kwakkelende vastgoedconcern had tot 23 oktober om 83,5 miljoen dollar over te schrijven aan Citibank. Chinese staatsmedia melden dat Evergrande daarin geslaagd is. Het nieuws wordt bevestigd door bronnen van het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

De afgelopen weken miste Evergrande, dat een schuldenberg van ruim 260 miljard dollar achter zich aansleept, drie deadlines voor rentebetalingen op leningen. Daardoor begon een 'gratieperiode' van 30 dagen te lopen vooraleer de vastgoedreus formeel als wanbetaler wordt beschouwd. Zover komt het niet, waardoor schuldeisers geen juridische stappen kunnen nemen.

Overname

Eerder deze week pakten donkere wolken zich nog samen boven Evergrande, toen bleek dat de onderhandelingen over de overname van de vastgoedtak afgesprongen waren. Met de 4,3 miljard euro die Hopson Development veil had voor een belang van 51 procent in die tak, kon het concern de druk wat verlichten. Donderdag zakte de beurskoers meer dan 11 procent. Sinds begin dit jaar verloor Evergrande meer dan 80 procent van zijn beurswaarde.

Hoewel de projectontwikkelaar met de rentebetaling een faillissement kan afwenden, bevindt hij zich nog lang niet in veilige wateren. Dit jaar moet hij nog vier rentebetalingen doen, goed voor 570 miljoen euro. Waarnemers noemen de aangekondigde betaling van 83,5 miljoen dollar een tijdelijke maatregel die 'tijd moet kopen en rechtszaken voorlopig vermijden'.

De rentebetaling lost niets op en verandert niets aan het feit dat Evergrande een levende dode is.
Justin Tang
Analist

Volgende vrijdag loopt een andere gratieperiode af en moet Evergrande opnieuw 45 miljoen dollar ophoesten. Om die reden tonen andere analisten zich een stuk sceptischer. 'Dit lost het probleem van het bedrijf niet op, en het verandert niets aan het feit dat het een levende dode is', zegt Justin Tang van United First Partners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud