Leasinvest en Retail Estates mikken op vers kapitaal

De Brusselse beurs. ©BLOOMBERG NEWS

De vastgoedbevaks Leasinvest en Retail Estates broeden allebei op een kapitaalverhoging. De twee vennootschappen hopen nog voor de zomer naar de markt te trekken, vernam De Tijd.

De plannen van Leasinvest zitten al een tijdje in de pijplijn. De schuldgraad van de bevak liep de laatste maanden op tot 56 procent, terwijlde raad van bestuur van Leasinvest die ratio tussen 50 en 55 procent wil houden. ‘We moeten iets doen. We bestuderen nog enkele denksporen. Een kapitaalverhoging is er daar een van’, verklaarde CEO Jean-Louis Appelmans bij de toelichting van de jaarresultaten in februari.

Volgens onze informatie zijn de plannen nu al concreter. De omvang van de operatie zou schommelen rond 50 miljoen euro en de begeleidende banken zijn alvast aangesteld. Het gaat om BNP Paribas Fortis, ING en Belfius.

Leasinvest is een middelgrote bevak. Ze zit voor 30 procent in de handen van Ackermans & van Haaren en 29 procent in die van de verzekeraar AXA Belgium. Ook AG Insurance (7,4%) is een grote aandeelhouder. De rest van de aandelen zit bij institutionele en particuliere beleggers.

Leasinvest is op zijn beurt aandeelhouder van Retail Estates, de andere bevak die met het idee van een kapitaaloperatie speelt. Jean-Louis Appelmans zetelt er in de raad van bestuur. Die operatie moet iets groter worden, naar verluidt om en bij de 70 miljoen euro.

‘We maken de afweging tussen een publieke kapitaalverhoging of een private plaatsing. We staan al 15 jaar op de beurs. Het is tien jaar geleden dat we nog een publieke plaatsing hebben gedaan’, reageert men bij Retail Estates. De bevak haalde tijdens haar beurscarrière via private plaatsingen wel al 135 miljoen euro op. Eén derde van haar aandelen zit bij institutionelen, zoals KBC, AXA, de Federale Verzekeringen en de staatsholding FPIM.

Gezien de beursplannen van Bpost - het postbedrijf hoopt nog voor de zomer op Euronext Brussel te noteren -, wordt het voor de zomer nog drummen op de Belgische kapitaalmarkt. Bpost selecteerde begin april een tiental banken voor zijn beursoperatie. Het is de bedoeling dat de private-equityreus CVC daarbij 25 à 30 procent van de Bpost-aandelen op de markt brengt. Tegen de waarderingen die de ronde doen is dat pakket tussen 550 en 900 miljoen euro waard.

Ondertussen trekken tal van Belgische bedrijven naar de beleggers met obligatie-uitgiftes. Niet later dan gisteren tapte KBC - voor de derde keer dit jaar - weer eens uit het obligatievaatje (zie p18). De teller voor de emissies van Belgische bedrijfobligaties staat dit jaar al op 6,5 miljard euro. Onder meer Immobel, Elia, UCB, GBL en AB InBev gaven obligaties uit. Belgische (genoteerde en niet-genoteerde) ondernemingen haalden in 2012 via obligatie-uitgiftes zo’n 15 miljard euro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud