Leasinvest handhaaft dividend ondanks corona

Het Knauf-shoppingcenter van Leasinvest in Pommerloch (Luxemburg).

De coronacrisis vrat vorig jaar aan de huurinkomsten en de winst van het vastgoedbedrijf Leasinvest. Toch keert het een stabiel dividend uit. Volgend jaar zal dat wellicht niet meer lukken.

Leasinvest is in twee sectoren actief - winkelvastgoed en kantoren - en in drie landen: Luxemburg, België en Oostenrijk. Het vastgoedbedrijf heeft een nog grotere blootstelling aan winkelvastgoed omdat het een belang van 10,7 procent heeft in Retail Estates . Leasinvest zelf is voor 30 procent in handen van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren .

De coronapandemie trof Leasinvest in zijn retailvastgoed. Het bedrijf kende diverse huurders betalingsuitstel en/of tijdelijke huurvermindering toe. Dat vertaalde zich in een omzetverlies van 4,2 miljoen euro. Daarvan is 2,5 miljoen euro al definitief toegekend, terwijl het saldo als provisie op de omzet werd opgenomen. Er lopen namelijk nog onderhandelingen met diverse huurders.

Minder huur, minder winst

De huurinkomsten daalden in 2020 met 5,7 procent tot 61,6 miljoen euro, vooral door de coronapandemie. De EPRA-winst (de winst uit de courante kernactiviteiten) kwam 12 procent lager uit op 35,6 miljoen euro

Bleef de daling van de EPRA-winst nog relatief beperkt, dan viel de nettowinst scherp terug: van 49,9 miljoen naar amper 7,7 miljoen. Die forse daling is vooral te wijten aan een afwaardering van 33,5 miljoen euro op het belang in Retail Estates. Daarnaast werd een aantal effectieve hedginginstrumenten vervroegd afgelost, wat een negatieve impact van 20,3 miljoen euro had. Die twee negatieve effecten werden deels gecompenseerd door een positief portefeuilleresultaat van 31,5 miljoen euro.

Leasinvest boekte ook een forse minwaarde van 25 miljoen euro op de Knauf-shoppingcentra in Luxemburg. De coronapandemie schept grote onzekerheid, zegt het vastgoedbedrijf. Er is het constante risico dat niet-essentiële winkels moeten sluiten. En de kans bestaat dat de grenzen dichtgaan, 'wat het grensoverschrijdend winkelen niet ten goede komt'.

Dividend

Ondanks de lagere huurinkomsten en EPRA-winst handhaaft Leasinvest het dividend. De aandeelhouders kunnen opnieuw rekenen op 5,25 euro bruto per aandeel.

Voor 2021 verwacht Leasinvest nog altijd negatieve gevolgen van de coronacrisis. In België, Luxemburg en Oostenrijk blijft de horeca tot nader order gesloten.

De huidige toestand noopt tot voorzichtigheid. Leasinvest geeft daarom voorlopig geen financiële vooruitzichten. Tegelijk waarschuwt het vastgoedbedrijf dat het weinig waarschijnlijk is dat het dividend over 2021 op dezelfde hoogte blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud