Leasinvest handhaaft jaarprognose

Jean-Louis Appelmans, CEO van Leasinvest Real Estate(foto: Lieven Van Assche)

Leasinvest Real Estate zag het courante resultaat in het eerste halfjaar stevig dalen, vooral als gevolg van de leegstand bij het Anderlechtse kantorenpark The Crescent. Voor heel het jaar mikt de vastgoedbevak wel nog steeds op een stabiel courant resultaat én dividend.

De gediversifieerde vastgoedbevak Leasinvest Real Estate zag de huurinkomsten over de eerste jaarhelft met 7 procent afnemen, van 19,1 naar 17,8 miljoen euro. De daling is vooral ingegeven door The Crescent. Dat is een kantorenpark in het Erasmus Wetenschappelijk Park van Anderlecht. In mei 2011 trok huurder L'Oréal daar weg, maar betaalde wel nog voor 1,2 miljoen euro huur door tot en met november.

Die inkomsten vielen in 2012 weg. Leasinvest heeft The Crescent intussen gerenoveerd, maar de bezetting zit nog maar op 50 procent. Daardoor ligt de bezetting van de hele groep op 93,4 procent, tegen 92,6 procent eind 2011.

De bevak hoopt wel tegen eind 2012 of begin 2013 nieuwe huurders aan te trekken, gezien de 'aantrekkelijke ligging'. Dat belooft niet evident te worden, aangezien de vastgoedgroep zelf in haar verslag aangeeft dat de Belgische markt moeilijk ligt. Bedrijven hanteren in deze onzekere economische tijden een korte horizon met een 'zesmaandelijkse tijdsas', klinkt het. 'Heronderhandelingen van bestaande huurcontracten krijgen daardoor voorrang op effectief verhuizen'.

Het netto courant resultaat - de basis voor de dividenduitkering - zakt 11 procent tot 9,83 miljoen euro. Toch handhaaft Leasinvest de prognose voor een stabiel netto courant resultaat over heel het boekjaar. Dat zou de bevak ook toelaten het dividend op het peil van boekjaar 2011 - bruto 4,15 euro per aandeel - te houden.

Het netto courant resultaat maakt abstractie van twee boekhoudkundige meer- of minwaarden die het nettoresultaat van een bevak alle richtingen doen uitzwiepen. Het gaat om de markttoets van zowel de portefeuille als de rente-indekking. In tegenstelling tot vorig jaar moest Leasinvest geen minwaarde op de portefeuille boeken.

Maar daar staat nu als gevolg van de lagere rentestand - die de indekking ironisch genoeg minder waard maakt - een minwaarde van 1,1 miljoen op de rente-indekking tegenover, vergeleken met een meerwaarde van 1,7 miljoen over de eerste helft van 2011. Per saldo zakte de nettowinst 15 procent naar 8,7 miljoen euro.

De intrinsieke waarde van de portefeuille zakt naar 62,17 euro per aandeel, van 67,74 euro een jaar eerder. Bijgevolg impliceert de huidige beurskoers - 66,74 euro - een premie van 7 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud