Leasinvest RE voorspelt winstdaling in 2015

Het gebouw Monnet in Luxemburg wordt dit jaar wat gerenoveerd vooraleer het opnieuw wordt verhuurd ©Leasinvest RE

De vastgoedvennootschap Leasinvest RE heeft vorig jaar dankziij hogere huurinkomsten de netto courante winst met 8,3 procent zien stijgen. Omdat twee gebouwen uit de portefeuille herontwikkeld worden, zal het resultaat dit jaar lager uitvallen.

2014 was een goed jaar voor Leasinvest. De belangrijkste gebeurtenis op strategisch vlak was dat het actieterrein werd uitgebreid tot Zwitserland, waar de vastgoedvennootschap drie retailpanden aankocht. Een slimme zet, die gebeurde voor de sterke klim van de Zwitserse frank. Voortaan situeert 59 procent van de portefeuille zich in Luxemburg, 36 procent in België en 5 procent in Zwitserland.

Met de Zwitserse deal trekt Leasinvest de strategische lijn verder door: minder kantoren, meer retail. In kantoren investeert het bedrijf alleen nog 'opportunistisch'. 'Met kantoren heb je vroeg of laat een renovatie aan je rekker', zei CEO Jean-Louis Appelmans vrijdagmorgen op een pers- en analistenconferentie. De kantorenbusiness kijkt daarnaast tegen specifieke uitdagingen aan als de steeds problematischer wordende mobiliteit of het feit dat bedrijven steeds minder plaats innemen.

De huurinkomsten stegen vorig jaar met 11 procent tot 50,2 miljoen euro. Dat is te danken aan de investering in Zwitserland, en aan twee investeringen die in 2013 werden gedaan in Luxemburg (in het Shopping Center Knauf in Pommerloch en in een retailpark in Hornbach). De bezettingsgraad was met 96,2 procent meer dan behoorlijk, zij het iets lager dan in 2013 (96,9%).

De bedrijfswinst voor portefeuilleresultaat steeg met 13 procent tot 38,6 miljoen euro, wat iets hoger is dan analisten hadden verwacht. De netto courante winst ging van 24,1 naar 26,1 miljoen euro, wat dan weer iets onder de analistenprognose was. Leasinvest boekt over 2014 een nettowinst van 32,6 miljoen euro tegen 26,9 miljoen over 2013.

Aandeelhouders kunnen rekenen op een brutodividend van 4,55 euro, een lichte verhoging tegenover het jaar voordien (4,50 euro).

De deal in Zwitserland

Leasinvest kocht in het najaar van 2014 drie retailpanden in Zwitserland. Een goede timing, aangezien de Zwitserse frank intussen 17 procent is gestegen. ‘Ik heb de kristallen bol van Luc Bertrand even mogen lenen’, schertste CEO Jean-Louis Appelmans op de analisten/persconferentie. Maar de bol was op een bepaald punt ‘wel wat mat’, want Leasinvest dekte zich in tegen forse schommelingen van de frank. ‘Maar onze winst hebben we niet ingedekt.’

E-commerce

46 procent van de portefeuille van Leasinvest bestaat uit retailvastgoed. De retailsector is echter volop in beweging door de razendsnelle groei van e-commerce. ‘De vraag is: hoe snel zal dat impact hebben en op welke winkels?’ formuleerde Appelmans de uitdaging. Om weerstand te bieden moet shopping volgens hem een echte beleving bieden.

 

Voor 2015 voorspelt Leasinvest een lager netto en netto courant resultaat. Dat heeft te maken met de geplande herontwikkeling van Monnet en Square de Meeûs, die een impact zal hebben op de huurinkomsten. De huurder van het kantoorpand Monnet in Luxemburg heeft zijn contract eind 2014 opgezegd en Leasinvest zal daarvan gebruik maken om enkele renovatiewerken (o.m. een nieuw aircosysteem) door te voeren. Tegen eind dit jaar hoopt het bedrijf een nieuwe huurder te hebben gevonden. Het gebouw Square de Meeûs in Brussel, gelegen in de Europese wijk en daterend uit de jaren 70, wordt afgebroken en heropgebouwd. Het zal in 2016/2017 weer in de markt worden geplaatst. Een goed tijdstip volgens Appelmans, omdat er dan 'niet zoveel aanbod' zal zijn in die wijk.

Volgens topman Appelmans zal de winstdaling in 2015 wel 'niet fel' zijn. Leasinvest is ook van plan zijn dividend over 2015 stabiel te houden. Het bedrijf heeft daar ruimte voor omdat de payout-ratio ongeveer 86 procent bedraagt.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud