Leasinvest telt 108 miljoen neer voor Koninklijk Pakhuis

Het Koninklijk Pakhuis aan de Brusselse Havenlaan ©Kristof Van Accom

De volledig met schulden gefinancierde deal moet de winst van de vastgoedgroep in 2016 een stevige boost geven.

Extensa, de vastgoedontwikkelaar van investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH), verkoopt het Koninklijk Pakhuis. Dat iconische gebouw aan de Brusselse Havenlaan is de hoeksteen van de Tour & Taxi-site, een goudhaantje voor Extensa en AvH.

De koper is niet echt een onbekende: het beursgenoteerde zusterbedrijf Leasinvest Real Estate , voor 30 procent in handen van AvH. Een deal tussen twee verbonden vennootschappen, zodat conform artikel 524 van de vennootschapswetgeving drie onafhankelijke bestuurders zich voorafgaand aan de deal gewapend met een expertenverslag over de transacties moesten buigen.

De zusterbedrijven hebben overigens een verschillende insteek: terwijl Extensa een projectontwikkelaar met volatiele inkomsten is, is Leasinvest meer een vastgoedbeheerder met recurrente inkomsten. 

Leasinvest legt 108 miljoen euro op tafel, wat de portefeuille van de vastgoedgroep tot 865 miljoen euro doet aandikken. Het Koninklijk Pakhuis is met zijn 50-tal huurders en 6,1 miljoen jaarlijkse huurinkomsten goed voor een initieel jaarlijks huurrendement van 5,6 procent.

Opvallend: Leasinvest financiert de deal integraal met beschikbare kredietlijnen. Daardoor loopt de schuldgraad op tot 58 procent, wat vrij hoog is voor de sector. Met de voor midden 2016 geplande verkoop van het Luxemburgse kantoorgebouw Royal20 zal de schuldgraad in de loop van volgend jaar wel weer naar de 'gebruikelijke' 55 procent zakken. 

2016

Leasinvest-CEO Jean-Louis Appelmans geeft aan dat deal de verwachte vermindering van de huurinkomsten door de leegstand van enkele volledig herop te bouwen Brusselse kantoren (de Meeûssquare en Montoyerstraat) 'meer dan volledig' moet compenseren. 'Behoudens uitzonderlijke omstandigheden zal het netto courant resultaat voor 2016 door deze acquisitie in belangrijke mate stijgen, hetgeen het verwacht dividend over 2016 ten goede zal komen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud