opmerkelijk

Londense politie slaat munt uit lokale vastgoedboom

©AFP

Arabische investeerders krijgen maar niet genoeg van Londense iconen. Die voorliefde voor Londens vastgoed levert nu ook de lokale politie een forse meerwaarde op.

370 miljoen pond (470 miljoen euro). Dat is de prijs die een vastgoedontwikkelaar uit Abu Dhabi bereid is te betalen voor New Scotland Yard, het iconische hoofdkantoor van de Londense Metropolitan Police. Dat is liefst 120 miljoen pond of bijna de helft meer dan de oorspronkelijke vraagprijs van 250 miljoen pond.

Een serieuze financiële opsteker dus, voor de Londense 'bobbies'. Maar het betekent wel dat de Londense politiediensten zullen moeten verhuizen. De Metropolitan Police verhuist weldra naar een nieuw gebouw aan de Victoria Embankment, terwijl de Abu Dhabi Financial Group van plan is om het kantoor aan Scotland Yard om te turnen tot een residentieel woningcomplex. 

De lokale vastgoedzeepbel heeft de Londense politie al vaker een flinke meerwaarde opgeleverd. Volgens de BBC leverde de voorbije jaren de verkoop van 52 gebouwen al 215 miljoen pond (270 miljoen euro) op.

Burgemeester Boris Johnson reageert geprikkeld op de kritiek dat alweer een Londens icoon in buitenlandse handen valt. Qatar, een andere puissant rijke Golfstaat, is al eigenaar van onder meer de wolkenkrabber Shard, Harrod's en het Olympisch dorp. 'Het maakt niet uit op de koper nu het pensioenfonds van BP of een investeerder uit Abu Dhabi is. Wie dat niet snapt is een complete economische analfabeet, vrees ik'.
 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud