Advertentie

Luxemburg opent in 2018 zijn eigen ‘Uplace' op Cloche d'Or

Het nieuwe winkelcomplex in het Groothertogdom Luxemburg is zo groot als Neo en Uplace. ©RV DOC

Het eerste grote supershoppingcentrum in Luxemburg opent in de herfst van 2018 in de nieuwe wijk Clôche D’or van de hoofdstad van het Groothertogdom. Het is even groot als Uplace en Neo.

Niet Uplace in Machelen, Neo of Docks Bruxsel in Brussel, is dé blikvanger voor retail op de vastgoedbeurs Realty deze week op Tour & Taxis. Het project op Cloche d’Or, op vijf minuten rijden van het station van Luxemburg, eist alle aandacht op. De komende weken beginnen de grondwerken. ‘Niets kan dat dit project nog stoppen’, zegt projectleider Philippe Provost (ex-Breevast België) van LOC1.

Net als projecten als Uplace en Neo in België willen we in dit shoppingcenter topmerken en flagstores samenbrengen.
Jérome Peyrard
Retail Partners

Het project Cloche d’Or wordt ontwikkeld door Immochan, de vastgoedtak van de warenhuisketen Auchan. Er komt niet alleen 120 winkels (met als trekker een supermarkt van 12.500 m² Auchan) met een totale commerciële oppervlakte van 75.000 m². In torens van 60 meter hoog komen er ook 225 ‘betere’ appartementen. De bouw zou zo’n 400 miljoen euro kosten. Het nieuwe shoppingcenter mikt op 10 miljoen bezoekers per jaar.

‘Net als projecten als Uplace en Neo in België willen we in dit shoppingcenter topmerken en flagstores samenbrengen. In tegenstelling tot bij deze nieuwe Belgische projecten, zijn er er geen echte entertainmenactitiviteiten die worden uitgebouwd’, stelt Jérome Peyrard van verhuurder Retail Partners.

Extensa

Iets meer dan de helft van de 1,6 miljoen potentiële klanten in het commercieel achterland, komen uit de buurlanden Duitsland, België maar vooral Frankrijk. Men rekent er op dat veel van die mensen even goedkoop gaan tanken zullen combineren met flink gaan winkelen. In Luxemburg zelf wonen ook zeer veel mensen met een hoge koopkracht.

Na de Kirchberg is de Cloche d’or de nieuwe zone die door de Luxemburgse overheid is vrijgegeven voor de uitbreiding van haar hoofdstad. Met 80 ha is het het grootste stedelijke ontwikkelingsproject in de Euregio La Grande Région.

In het kader van het grote Cloche d’Or project heeft het bedrijf Grossfeld PAP (voor 50 procent in handen van Extensa, het 100 procent dochterbedrijf van Ackermans & van Haaren voor vastgoedontwikkeling) de ontwikkelingsrechten voor deze site in handen. Als Immochan zijn bouwvergunning krijgt, waar niemand aan twijfelt, passeert Extensa langs de kassa.

De plannen van de uitbouw van Cloche d’or gaan terug tot 2000. Vanaf 2005 werden ze concreter. ‘De eerste jaren ging het hier ook traag. Maar eens het concreter wordt, gaat het hier sneller en is er meer rechtzekerheid’, aldus Philippe Provost. De Luxemburtse overheid begon er in 2013 met de grote infrastructuurwerken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud