Magnaat Ronny Bruckner overleden

©doc

De discrete Belgische magnaat Ronny Bruckner, die bij ons vooral bekend was van zijn belangen in de vastgoedgroep Immobel en de verzekeraar Ageas, is zondag overleden. Hij werd 56 jaar.

Bruckner, officieel luidde zijn voornaam Yaron maar iedereen noemde hem Ronny, leidde lang een bestaan onder de radar. Pas in 2010 kwam hij in ons land voor het voetlicht door met zijn holding Eastbridge verrassend een kwart te kopen van de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Immobel.

Een jaar later liet hij zich opmerken bij Ageas, waar hij in stilte een belang van 1 procent bleek gekocht te hebben. Bruckner werd zo meteen een van de grootste aandeelhouders van het vroegere Fortis. De participatie gaf hem recht op een zitje als bestuurder, dat hij ook claimde. Bruckner was tevens lid van het risicocomité van de raad. Hij stapte in Ageas omdat hij sterk geloofde in het groeipotentieel van de groep en het nieuwe management. Dat geloof onderstreepte hij al enkele keren door nog aandelen bij te kopen.

Winkelketens

In Oost-Europa liet Bruckner een grotere voetafdruk achter. Via Eastbridge, waarvan hij al een hele tijd voorzitter en niet langer CEO was, trok hij aan de touwtjes bij de groep EM&F. Die is vooral in Oost-Europa actief met winkelketens, onder meer gericht op kinderen, en taalscholen.

Eastbridge is voorts een belangrijke speler op de vastgoedmarkt in Polen. Ook in New York laat de holding zich gelden op die markt, via het vehikel Downtown Holding. Eerder dit jaar raakte nog bekend dat AG Real Estate, de vastgoedtak van Ageas-onderdeel AG Insurance, een belang van 33 procent kocht in Downtown Holding.

Alles bij elkaar heeft Eastbridge meer dan 50 investeringen op zijn palmares staan. In goed 30 dossiers vond intussen een exit plaats.

Hart

Bruckner was niet alleen bezig met zaken. Hij toonde geregeld dat hij het hart op de goede plaats had. Onder meer door actief betrokken te zijn bij PlaNet Finance, een internationale organisatie die zich inzet om armoede te bestrijden via microfinanciering. Bij PlaNet Finance zijn tal van andere bekende mensen betrokken, zoals Etienne Davignon, de Israëlische president Shimon Peres, Frans oud-premier Edouard Balladur en ex-secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros-Ghali. De zakenman was ook een van de Friends of Musica Mundi, een initiatief om het talent van jonge musici te ontwikkelen.

Bruckner overleed kort na de aankondiging dat Ageas twee nieuwe bestuurders krijgt. Of hij zelf vervangen wordt, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud