Matexi koopt Antwerp Tower

Wilma Project Development, de stedelijke projectontwikkelaar van de Matexi Group, heeft de Antwerp Tower aan de De Keyserlei in Antwerpen gekocht voor zo'n 25 miljoen euro. De Antwerp Tower is met zijn 87 meter het op twee na hoogste gebouw en een van de grootste kantoortorens (24.000 m²) in Antwerpen. Een herontwikkeling tot woontoren met appartementen behoort op termijn tot de mogelijkheden.

De Antwerp Tower telt 24 verdiepingen en is met zijn 87 meter na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de ‘Boerentoren’ het derde hoogste gebouw van de stad Antwerpen. 

De toren bevindt zich op een toplocatie: op de kruising van de Frankrijklei en de De Keyserlei en op 300 meter van het station Antwerpen-Centraal. Via de Leysstraat is het gebouw verbonden met de Meir, de grootste winkelstraat van Antwerpen.

Als kantoorgebouw ligt het gebouw evenwel steeds moeilijker in de markt. In Antwerpen is er meer dan 10 procent leegstand op de kantoormarkt. In de verouderde Antwerp Tower uit de jaren zestig is er zo'n 20 procent leegstand. Bedrijven die de bereikbaarheid per auto ook belangrijk vinden, laten zo'n gebouw steeds meer links liggen. Dat verklaart ook de relatief lage prijs van 23 à 25 miljoen euro die in de markt criculeert. Dat is nauwelijks 1.000 euro per m². Degelijke kantoren op toplocaties gaan in Brussel boven de 3.000 euro per m².

Gouden Gids

De voornaamste huurder in de Antwerp Tower is Truvo, het moederbedrijf van De Gouden Gids. Dat bedrijf is de voorbije jaren zwaar afgeslankt.

Wilma stelt in een eerste fase de exploitatie van het gebouw voort te zullen zetten. 'Op termijn wordt een aantal opfrissingswerkzaamheden uitgevoerd om de aantrekkelijkheid van het gebouw te verhogen', aldus de mededeling.

Wilma is evenwel niet het type bedrijf dat iets koopt om er gewoon nieuwe ramen in zetten. Wilma heeft een stevige reputatie uitgebouwd als herontwikkelaar van grote projecten. Het bouwde in Antwerpen het Militair Hopitaal om tot 't Groen Kwartier, een nieuwe woonwijk.

De voorbije maanden hebben meerdere groepen de Antwerp Tower bestudeerd voor herontwikkeling. Steeds meer kantoorgebouwen krijgen een nieuwe bestemming als rusthuis, studentenhuisvesting of appartementsgebouw.

De verkoper, geadviseerd door  vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle,  is de Nederlandse familie Klene. Die maakte fortuin met de krantengroep Gooi- en Eemlander. Ze verkocht de krantengroep in 1996 aan De Telegraaf. De familie is niet gespecialiseerd in vastgoed en zag een zware renovatie zelf doen niet zitten. 

Familiale holding

Matexi Group is een private familiale holding. Met ruim 260 medewerkers realiseerde Matexi Group in 2011 een geconsolideerde omzet van 210,9 miljoen euro.

Matexi is op de eerste plaats actief als vastgoedontwikkelaar met de bedrijven Matexi (grond- en gebiedsontwikkelingen), Matexi Projects (residentiële ontwikkeling) en Wilma Project Development (binnenstedelijke herontwikkeling).

De groep is ook een speler op de markt van de woningbouw met Sibomat (houtskeletbouw), Entro (woningbouw) en Tradiplan (villabouw en renovaties). Vorig jaar werden 788 woningen opgeleverd.

Het investeert ook in andere sectoren via Quaeroq (zowat 25 participaties in beursgenoteerde bedrijven zoals RealDolmen, Connect Group, Natuzzi …) en Brufin (projectfinanciering). De groep verschaft dagelijks werk aan 2.000 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud