Advertentie
Advertentie

Medestichters Luc Verelst en Bart Verhaeghe dagvaarden Intervest 25 jaar na beursgang

Bart Verhaeghe. ©Photo News

Net voor de beursexit van Intervest Offices & Warehouses eisen medeoprichters Luc Verelst en Bart Verhaeghe 5,8 miljoen euro, naar aanleiding van een discussie over de beursintroductie van 25 jaar geleden.

Intervest Offices & Warehouses beleeft zijn laatste uren op de Brusselse beurs. Het Antwerpse vastgoedbedrijf verdwijnt donderdag van de koerstabellen als gevolg van het succesvolle overnamebod door de Amerikaanse investeerder TPG. Daarmee loopt de beurscarrière van Intervest na een kwarteeuw ten einde.

Net voor de beursexit wordt Intervest opnieuw geconfronteerd met een juridische discussie over de beursintroductie. De zakenlui Luc Verelst en Bart Verhaeghe, die mee aan de basis van Intervest lagen, hebben het vastgoedbedrijf daarvoor midden februari gedagvaard. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Intervest onlangs publiceerde.

Advertentie

Verelst en Verhaeghe, die fortuin maakten met de verkoop van de logistieke ontwikkelaar Eurinpro, richtten midden jaren 90 Siref (Semi Industrial Real Estate Fund) op. Daarin bundelden de ondernemers de magazijnen die ze zelf ontwikkeld of aangekocht hadden. In 1999 bracht het duo, dat al jaren aan het megaproject Broeklin (ex-Uplace) in Machelen timmert, Siref als vastgoedbevak of gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) naar de beurs. In 2002 verkochten Verelst en Verhaeghe Siref aan Intervest.

Exittaks

Bij de beursgang betaalde Siref een exittaks. Die eenmalige belasting moeten vastgoedbedrijven ophoesten als ze zich omvormen tot of fuseren met een gvv, zoals Siref. De exittaks vormt een compensatie voor het fiscaal voordelige statuut van gvv's, die geen vennootschapsbelasting betalen op de winst uit verhuur of de meerwaarden uit vastgoedverkopen.

5,8 miljoen
Intervest
Luc Verelst en Bart Verhaeghe claimen 5,8 miljoen euro van Intervest Warehouses & Offices

Er bestaat evenwel al jaren discussie over de precieze berekeningswijze van de exittaks. Volgens een federale omzendbrief van 2004 moet de exittaks rekening houden met de 'effectiseringspremie', een soort meerwaarde die beleggers boven op het nettoactief wilden betalen bij de beursgang. Dat betekende dat Intervest 4 miljoen euro aan bijkomende belastingen moest betalen, wat het bedrijf betwistte. Dat bedrag is, inclusief nalatigheidsintresten, intussen opgelopen tot 6,7 miljoen euro.

De bijkomende belastingschuld werd evenwel gewaarborgd door de twee vroegere promotoren van Siref, Verelst en Verhaeghe. Bij de beursgang in 1999 beloofden ze de beurswaakhond FSMA de eventueel hogere exittaks te betalen, waarvoor ze ook een voorziening aanlegden.

Cassatie

Omdat Intervest de belastingschuld niet betaalde, vestigde de fiscus in 2008 een hypotheek op een pand van het bedrijf in Aartselaar. Toen de fiscus in 2013 een bezwaarschrift van Intervest afwees, startte het vastgoedbedrijf een lange juridische procedure. In 2015 stelde de rechtbank van eerste aanleg Intervest in het ongelijk, wat ook het Antwerpse hof van beroep in 2017 deed. Eind 2019 verbrak het Hof van Cassatie dat arrest evenwel. Daarop oordeelde het Gentse hof van beroep in 2022 wél in het voordeel van Intervest. De fiscus legde zich daarbij neer.

Die provisies zijn onterecht bij Intervest gebleven, en ze hebben dat geld gebruikt. Dat is ongerechtvaardigde verrijking.

Luc Verelst
Ondernemer

Luc Verelst, die vandaag vooral kankeronderzoek financiert, en Bart Verhaeghe, bekend als voorzitter van Club Brugge, klopten aan bij Intervest om hun provisie terug te krijgen. Maar volgens de zakenlui weigerde Intervest dat. Daarop dagvaardden Amanu Invest en Oak Lane, twee vennootschappen rond Verelst en Verhaeghe, Intervest voor de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

'Wij claimen 5,8 miljoen euro van Intervest', bevestigt Verelst in een reactie. 'Die provisies zijn onterecht daar gebleven en het bedrijf heeft dat geld gebruikt. Dat is ongerechtvaardigde verrijking. We hebben verschillende pogingen gedaan om het geld terug te vragen, maar dat is niet gelukt. Dan hebben we weinig andere keuze dan naar de rechtbank te gaan.'

Intervest Warehouses & Offices wilde niet reageren en verwijst naar zijn jaarverslag. Daarin staat dat Amanu Invest beweert rechtsopvolger te zijn van een van de oorspronkelijke promotoren bij de oprichting van de gvv Siref en dat beide vennootschappen beweren recht te hebben op het teveel aan aangelegde provisies voor de exittaks uit 1999. Een rechterlijke uitspraak zal pas na de beursexit 25 jaar later volgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.