Meer investeringen in winkelpanden dan in kantoren

De inbreng van het staatsfonds van Abu Dhabi in het project Zuiderpoort in Gent is een van de opvallendste buitenlandse vastgoedinvesteringen.

Er is dit jaar al voor 1,9 miljard euro geïnvesteerd in professioneel vastgoed. Opvallend is dat de investeringen in winkelpanden hoger uitkomen dan die in kantoren.

Als de aankopen voor eigen gebruik worden meegeteld, komt het investeringsvolume boven 2 miljard euro uit, blijkt uit de berekeningen van de vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield. 

De opgang van retailvastgoed (winkelpanden) was al in de eerste jaarhelft af te lezen. De jaarcijfers bevestigen: voor het eerst is er meer geïnvesteerd in zulk vastgoed (773 miljoen euro) dan in kantoren (558 miljoen euro). 

In 2001 kwam dit ook eens voor, maar dat was toen het eenmalige effect van één grote deal in retailvastgoed, de aankoop van de vastgoedportefeuille van GIB-Immo door Redevco. Nu gaat het om het gevolg van een trend die al enkele jaren bezig is. 'Steeds meer professionele en ook puur private investeerders kiezen voor de waardevastheid van retail als alternatief voor de beurs', stelt Cushman & Wakefield. (klik op grafiek voor vergroting)

Er is een grote vraag naar goed gelegen winkelpanden, vooral relatief kleine. Er wordt daarop zo sterk geboden dat de rendementen soms al onder 4 procent gaan. Daarbij komen enkele grotere transacties voor shoppingcentra en baanwinkels, wat het totaalcijfer voor retailinvesteringen nu al op een record zet.

Ook de trend van de investeringen in rusthuizen zet door, met een recordcijfer van ongeveer 250 miljoen euro tot gevolg. De voorloper hierin, de vastgoedbevak Cofinimmo, kocht dit jaar geen rusthuis aan maar diversifieerde in studentenhuisvesting en overheidsgebouwen. De investeringen in rusthuizen gingen echter opnieuw door, met onder meer de bevak Aedificia als koper. Ook hier is het rendement iets gedaald in de voorbije twee jaar, tot 6 à 6,2 procent.

Tweederde van het investeringsvolume is gedragen door Belgische beleggers: institutionelen zoals verzekeringsmaatschappijen (600 miljoen), private beleggers (296 miljoen) en bevaks (235 miljoen). Een opvallende buitenlandse investering was die van 110 miljoen euro in het project Zuiderpoort in Gent, door het staatsfonds Abu Dhabi Investment Authority.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud