Megadeal in Belgische rusthuizen

©siska vandecasteele

Het privézorgbedrijf Armonea gaat Soprim@ overnemen. Door die deal verzorgt Armonea nu al bijna 10.000 senioren in ons land, waarmee het zich de grootste privéspeler in de Belgische seniorenzorg mag noemen. Een overnamebedrag wordt niet genoemd.

Soprim@ telt 1.000 medewerkers en draagt zorg voor meer dan 1.500 residenten. Met de activiteiten van Armonea erbij komt de groep aan 82 zorgsites (waarvan 57 in Vlaanderen en 12 in Brussel) en ook nog 4 kinderdagverblijven. De fusiegroep haalt een omzet van 330 miljoen euro en is goed voor 5.000 medewerkers die in totaal 9.200 senioren verzorgen. Maar met de uitbreidingsplannen die op tafel liggen zullen dat er de komende maanden meer dan 10.000 worden.

Armonea is gespecialiseerd in zorg- en dienstverlening voor senioren en is het belangrijkste zorgbedrijf van België. Samen met  de Franse groepen Korian-Medica en Orpea vormt het de top drie van de privéspelers in het land.  Armonea is nog steeds een onafhankelijke Belgische speler. Het werd opgericht in 2008 na een fusie tussen de rusthuizengroep Van den Brande en Restel Résidences. Beide werden opgericht in 1979.

Chris Cool, CEO van Armonea

De groep wil sterk groeien. Chris Cools (foto links), CEO van Armonea, verklaarde in juni in een interview met De Tijd dat het de bedoeling was om de komende achttien maanden duizend mensen aan te werven en binnen vijf jaar in omvang te verdubbelen

Soprim@ uit Dilbeek is opgericht in 2004 en beheert 15 woonzorginstellingen, voornamelijk gelegen in Vlaams-Brabant: van kleine, familiale woonzorgcentra naar allesomvattende woonzorgsites met assistentiewoningen. De groep beheert met Kindervilla De Kikker in Kessel-Lo ook een kinderdagverblijf.

In vakbondskringen is niet iedereen even gelukkig. ‘Zo’n grote  overname hebben we nooit eerder gezien. Ze kwam ook totaal onverwacht. Het groeigeweld van de private sector in de zorg schrikt ons af. Hopelijk is dit geen excuus om met minder personeel te gaan werken. Maar dan nog altijd  liever een  overname door een bedrijf met de beslissingsmacht in België. Als dat in Frankrijk ligt, is dat allemaal nog veel moeilijker’, stelt Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris bij BBTK voor social profit. 

Het dossier tot goedkeuring van de overname is ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit. Er worden geen problemen verwacht. De commerciële sector neemt in België maar zo'n 30 à 35 procent van de ouderenzorg voor zijn rekening

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud