Monaco wordt 6 hectare groter

In het volgebouwde Monaco is de drang om uitbreiding op zee te zoeken, niet zo verrassend. (foto photonews) ©Photo News

Prins Albert II van Monaco wil zijn prinsdom wat groter maken, en dat zal logischerwijs gebeuren door land op zee te winnen. De Franse bouwgroep Bouygues Travaux Publics mag de werken uitvoeren.

Monaco is nu goed 2 vierkante kilometer groot, of zowat 205 hectare, en is met bijna 37.000 inwoners een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het plan is het prinsdom 6 hectare groter te maken.

Prins Albert II heeft de grote bouwonderneming Bouygues Travaux Publics uitgekozen om die plannen in studies te gieten en wellicht ten uitvoer te brengen. Met de Franse aannemer wordt een à anderhalf jaar gepraat over hoe dat bouwproject gestalte krijgt en hoeveel dat gaat kosten.

Kostprijs

Voor de aanleg van een enorm platform in zee waarop dan nog gebouwen moeten komen, wordt de kostprijs geschat op 1 miljard euro. Volgens de lokale krant Monaco Matin moet de aannemer van de werken die volledig betalen, maar heeft die firma dan ook het recht de 60.000 m2 die gewonnen wordt te verkopen.

Monaco houdt de druk nog op de ketel en behoudt zich het recht voor alsnog aan te kloppen bij concurrent Vinci Concessions, die als tweede eindigde bij de openbare aanbesteding, als er geen slotakkoord met Bouygues mogelijk blijkt. 

Jachthaven en luxeappartementen

Op het op de zee gewonnen land moeten een kleine jachthaven met 30 à 40 aanlegplaatsen, een winkelcentrum, kantoorruimtes en flatgebouwen van zes verdiepingen met veel luxueuze appartementen verrijzen. Onder de grond en dus ook onder de zeebodem komen parkeergarages. Het project met de nieuwbouw moet over ongeveer tien jaar klaar zijn.

De nieuwe wijk komt te liggen ten noorden van de haven en tussen het casino en het congrescentrum Grimaldi in. Ze wordt ook tussen twee waardevolle, beschermde natuurgebieden gemikt. Het is de bedoeling dat de wijk slechts beperkt toegankelijk wordt voor motorvoertuigen.

Niet eerste uitbreiding

Het is niet voor het eerst dat Monaco zich wat meer ruimte gunt door een uitbreiding op zee. Eind vorige eeuw werd al de wijk Fontvieille aangelegd, van 35 hectare. Het nieuwe project heet nu Fontvieille II en vervangt het project Le Portier, dat 12 hectare groot zou worden, maar dat Albert II in 2009 opnieuw afblies. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud